Компанія «Захід Агропром» на Рівненщині два роки вирощує пивоварний ячмінь, а торік збільшила під ним площу.
Про це в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer розповів агроном ТОВ «Захід Аропром» Олег Фурманець, пише AgroTimes.
«У тих умовах ми не хотіли ризикувати великими площами кукурудзи, тому зменшили її масив на користь ярої пшениці та ярого ячменю. Окрім того, керувалися невизначеністю щодо продовольчої безпеки на той момент — надалі ярі зернові могли стати в пригоді», — зазначив фахівець.
За його словами, торік продавали ячмінь ярий пивоварний по 6900 грн/т, а фуражний коштував максимум 3500 грн/т. Натомість вартість технології вирощування практично однакова.
«Минулого року ми досить добре спрацювали щодо пивоварного ячменю — можливо, це була найрентабельніша культура на гектар серед усіх, що ми вирощуємо. До переваг ярого ячменю може належати короткий період виробництва — з квітня по кінець липня, швидкі гроші, набагато дешевша технологія вирощування навіть у порівнянні з озимим ячменем і доволі висока врожайність — ми отримали 5 т/га, що є добрим результатом для зони Полісся. Тому 2023 року, якщо не брати до уваги нішеві культури на кшталт вівса, проса, гречки, в лінійці ярих зернових пивоварний ячмінь досить привабливий», — пояснив Олег Фурманець.