Ягідне господарство на Прикарпатті почне виготовляти джеми

29 листопада 2024, 12:00 301

У ФГ «Беррі Прикарпаття» останній цього року врожай суниці садової зібрали 22 листопада.

Загалом сезон, який розпочався наприкінці квітня, тривав 7 місяців, розповів журналу «Ягідник» засновник господарства Богдан Лутчин.

«Думаю, могли б і довше збирати, але через короткий світловий день ягода вже не встигала червоніти, а наші споживачі звикли до високоякісного товару. Тому ми вже все обрізали і залишили відпочивати до весни, щоб наступного року отримати більший врожай, — поділився він планами.

Богдан Лутчин зазначив, що, готуючись до зими, уже підняли плівку на спеціальних тунелях іспанського типу, які на сніг не розраховані.

Він уточнив, що поточний рік видався доволі стресовим через екстремально спекотні дні, що, звісно ж, вплинуло на потенціал ягоди.

«Важливо під час усього сезону уважно слідкувати і попереджати виникнення хвороб чи поширення шкідників на рослинах. Нам цьогоріч найбільше дошкуляли трипси та кліщі», — зауважив Богдан Лутчин.

У господарстві вже мають плани на зимовий період — тут вперше спробують виготовляти джеми з ягід, а також консервацію з перців та гарбузів, які теж вирощують.

Богдан Лутчин зазначив, що пастилу з дрібних ягід суниці садової у «Беррі Прикарпаття» роблять вже 5 років, а от джем зі смаком «полуниця-манго-гарбуз» спробують вперше.