На європейському ринку органічного білка спостерігається стабільний попит на бобові культури, що пояснюється зростанням переходу на рослинне харчування. Водночас європейські споживачі воліють купувати зернобобові, вирощені у Європі, а не в Азії.
Про це розповів міжнародний експерт Ніколя Лефевр під час вебінару «Вирощування бобових культур як фактор зменшення залежності від азотних добрив».
Він зазначив, що 2023 року імпорт органічних бобових до ЄС склав:
- 12 тис. т квасолі, переважно з Китаю (10 тис. т), Туреччини та Аргентини;
- боби мунг — 900 т, також із Китаю;
- адзукі — 900 т;
- нут експортпортувався переважно з Туреччини — 8,6 тис. т з 9 тис. т;
- сочевиця закуповувалася в Туреччині та Канаді;
- сої було імпортовано 158 тис. т, з них 40 тис. т. — з України.
Ціноутворюючим фактором зернобобових є вміст білка. Експерт радить розраховувати, скільки кілограмів білка можна отримати з гектара. Найбільше протеїнів міститься у сої (36-40%), білому люпині (34-36%), квасолі (20-25%). Також багаті на білок нут, сочевиця, горох, кінські боби. Серед квасолі найбільш затребуваними сортами є Борлотті, Пінто, біла, чорна, червона квасоля.
«Зараз на відкритих полях Європи немає жодного виробника бобів мунг, тож, можливо, це шанс для українських фермерів», — зауважив Ніколя Лефевр.
Світлана Цибульська, AgroPortal.ua