Вирощування покривних культур для збільшення вмісту азоту в ґрунті та покращення його родючості вже стало звичною справою для фермерів багатьох країн. Вони напрацювали технології, які не лише відновлюють ґрунти, але при цьому дозволяють збільшувати прибутки на вирощуванні комерційних культур. Тренд регенеративного землеробства рухається вже й Україною.
Ґрунтообробна редька — унікальна покривна культура, яка допомагає наситити ґрунт багатьма поживними речовинами. Дану технологію розробив відомий фермер зі штату Пенсильванія (США) Стів Грофф. Про різні методи регенеративного землеробства, які впроваджують на своїх полях американські аграрії, AgroPortal.ua дізнався під час онлайн-конференції «Доступні технології покращення ґрунту».
Багато ініціатив, які впроваджує Стів Грофф у США, можна втілювати і в Україні також, впевнений фермер, але не всі конкретні практики спрацюють, адже в різних країнах та регіонах різні природно-кліматичні умови. Тож українським аграріям варто зрозуміти, як правильно втілити ідею в тому чи іншому регіоні, над чим саме потрібно попрацювати, на що звернути увагу.
Насамперед Стів Грофф радить спілкуватися з колегами, які вже висівають покривні культури і знають, як правильно це робити, тож можна перейняти досвід і втілити ідеї у власному господарстві. Крім того, слід зважати на особистий досвід, оскільки це найкращий вчитель. Новачкам у вирощуванні покривних культур американський фермер радить почати з невеличкої ділянки, аби спробувати і зрозуміти — чи варто.
Коткування покривних культур: варто чи ні?
1996 року Стів Грофф розробив коток-мульчувач, який працює на покривних культурах уже досить довго і ефективно. За допомогою даного агрегата можна не лише контролювати бур’яни, а й збільшувати вміст азоту в ґрунті, покращувати його родючість.
За словами американського фермера, використання котка-мульчувача буде оптимальним, коли: відстань між лопатями складатиме 15-20 см; діаметр котка буде 56-76 см; товщина леза 3-6 мм; кути леза 5-7 градусів; тиск на квадратний дюйм леза 90,7 кг за кожні 30,48 см ширини; швидкість руху агрегата — якомога вища.
Стів Грофф розповів, що таким котком користується український фермер з Житомирщини. Агрегат споживає 4-8 л дизельного пального на 0,40 га. Якщо поле нерівне, то вигідним рішенням стануть гнучкі котки, секції шириною менше 1 метра.
Стів Грофф зауважує, що під час вирощування органічних культур не варто чекати, поки вони повністю достигнуть, краще коткувати, коли основна культура досягла невеликого розміру. Для отримання ефекту від коткування органічним фермерам варто мульчувати покривні культури 2-3 рази.
«Покривні культури можна вирощувати з багатьма комерційними культурами разом, але варто визначати періоди, коли краще їх висівати. Якщо, наприклад, навесні замало опадів, суха погода, то потрібно бути обережним щодо висіву покривних культур, оскільки вони можуть забрати вологу, яка залишилася в ґрунті», — застерігає фермер.
Стів Грофф розповів, що деякі аграрії вважають технологію коткування успішною, але впровадити її не так легко, як здається, варто вчитися. За правильного втілення вдасться зекономити кошти на ЗЗР, добрива, покращити здоров’я ґрунтів.
Тому з 2005 року на фермі почали більше досліджувати ґрунти і впроваджувати ресурсозберігаючі технології. Вдалося зрозуміти, каже Пол Овербі, що за допомогою природних методів можна зменшити використання добрив і покращити ґрунт (нульовий обробіток, постійна рослинність, живі корені, біорізноманіття, тваринництво).
Крім того, почали вивчати — скільки азоту, фосфору і калію споживають різні види культур. За допомогою цифрових мап визначали, що деяким рослинам зовсім не потрібні дані елементи або навіть один із них, тому перестали вносити відповідні добрива. До прикладу, виявилося, що соя не потребує взагалі додаткових елементів живлення.
1995 року фермер почав моніторити поля за допомогою супутників і отримував результати завдяки мапам, за зонами. Дана технологія дуже ефективна, зазначає Пол Овербі, й дає можливість розуміти, що потрібно культурам, ґрунтам, а що — ні.
Цьогоріч обидва фермери планують надалі розвивати свої ідеї, проводити дослідження, ділитися думками з колегами, зокрема й українськими. Пол Овербі працюватиме з мультиспектральним аналізом, досліджуватиме дозування насіння сої (густота висіву), а також необхідні норми азоту, працюватиме зі штучним інтелектом тощо. Подібну роботу проводитиме і Стів Грофф. Він більше працюватиме з покривними культурами. Фермер упевнений, що зменшення використання механічного та хімічного впливу на ґрунт — це здорове майбутнє сільського господарства всього світу.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua