Вайб травництва. Секспресо, Добранок та Чаюн-Баюн — чаї на кожен день
Сир із коноплями. Полтавська сироварня розширює асортимент
Десятилітній досвід: лайфхаки крафтяра, як втриматися в ніші гострих соусів
Цей рік для виробників вина став викликом через зміну клімату та екстремальні погодні умови. Однак впровадження крапельного зрошення та використання сучасних технологій допомогло виноробні CHATEAU PINOT на Одещині зібрати вдвічі більший урожай, ніж торік.
Через війну сімейна виноробня Cassia wine на Київщині скоротила обсяги виробництва. Продажі впали, потреби людей опустились на базовий рівень, де немає бажання випити вина, а є бажання вижити. Але з часом інтерес до вина все ж повертається, зацікавленість українським та локальним стає сильнішою.
У липні цього року крафтовому бренду Eat.Craft виповнився лише рік, та за цей період їхня продукція вже завоювала прихильність споживачів, які оцінили екологічний підхід до виробництва — без використання води та мінімум електроенергії.
Сиродавлену олію Fresh oil підприємці з Одещини Юлія та Михайло Гетманенки виробляють уже 6 років. Попри постійні обстріли та перебої зі світлом крафтярі не зупиняють роботу ні на день. Найбільшою мотивацією для їхньої команди у такий час є довіра клієнтів та щоденні замовлення.
Поштовхом до заснування власного чайного бізнесу для родини Зайцевих із Харківщини 2019 року стала пандемія Covid-19. Тоді подружжя лишилося без роботи і шукало, чим себе зайняти. Сама ідея виробництва чаїв прийшла під час чергового чаювання на кухні.
На виноробні Petervine вино виготовляли завжди, проте правильно почали це робити близько 6 років тому. Виноград закуповували на Одещині та Херсонщині. Тоді своїх виноградників ще не було, окрім столових сортів, які були висаджені в теплиці площею близько 0,2 га.
На фермі VerbaraVLyk2020 на Рівненщині на площі 1,5 га за сезон вирощують від 10 до 30 т равлика двох видів — Helix Aspersa Muller та Helix Aspersa Maxima.
З перших днів липня на більшій частині території України панує надзвичайно спекотна погода, подекуди позначки термометра сягають вище 40 градусів. Одним із варіантів, як втамувати спрагу є комбуча — напій з кислого-солодким освіжаючим смаком. В його основі звичайний чайний гриб.
Десять років волинська компанія «Шанс Вік» займається заготівлею та експортом дикорослих трав і ягід. Але бажання створити свій продукт вилилося пів року тому у бренд органічного чаю Travka.
Перший вінтаж у львівського винороба Максима Кичми був 2016 року. З того часу він разом із дружиною розвиває сімейну виноробню «Янчинські пагорби».
В українських лісах з’являються перші гриби. Спочатку на заготівлю йдуть лисички, далі — решта. Тому СОК «Дари Гуцульщини» вже запускає свої потужності в роботу. Загалом грибний сезон триватиме аж до кінця осені.
Вже розпочався сезон заготівлі сировини для чайних зборів. Кожного року цей період відрізняється, оскільки все залежить від погодних умов і того, наскільки ранньою була весна. Цього року дуже швидко все зацвіло, й період збору різних рослин співпав за часом. Тож заготівельникам було складно встигнути зібрати все вчасно.
Власник винного господарства Villa Del Vino Руслан Лопатко у 2014 році посадив перші виноградники, а 2018-го отримав ліцензію на виробництво та продаж вина. Сьогодні на площі 5 га вирощується близько 10 сортів винограду.
Сімейний бізнес «Витребеньки», який заснувало подружжя Тетяни та Дмитра Голіків, спеціалізується на виготовленні натуральних крафтових соусів. Основа продукції — автентичні гострі соуси, створені з найкращих органічних інгредієнтів, вирощених у власному екологічно чистому господарстві.
У місті Лозова на Харківщині Алла Воробйова розвиває свою крафтову майстерню корисних солодощів. Крім пастили, в асортименті фруктові фріпси, натуральний шоколад, чайні кульки та м’ясні джерки.
Meetty Chocolate є українським виробником органічного шоколаду. Цьогоріч бренд був представлений на найбільшій органічній виставці у світі BIOFACH, а також є неодноразовим номінантом британської Академії шоколаду та має точкові експортні постачання.