Равлики з Рівненщини мають попит на європейському ринку

17 серпня 2024, 06:30 1511

На фермі VerbaraVLyk2020 на Рівненщині на площі 1,5 га за сезон вирощують від 10 до 30 т равлика двох видів — Helix Aspersa Muller та Helix Aspersa Maxima.

«Взагалі ідея вирощування равлика виникла у засновника Василя Вахнянина. 2018 року ми разом почали глибоко вивчати цю технологію. Відвідавши платні семінари колег-равлиководів, дійшли висновку, що потрібно починати власну справу. От уже шість років ми займаємось вирощуванням їстівних равликів. Іноді здається, що я знаю кожного по імені, тож жартома називаю себе їхньою мамою», — розповідає AgroPortal.ua співвласниця ферми VerbaraVLyk2020 Юлія Хоміцька.

На равликовій фермі Василь Вахнянин та Юлія Хоміцька працюють самі та мають у помічниках кількох працівників, адже тут 99% складає ручна праця.

VerbaraVLyk2020 попри війну і складнощі має досвід у експорті своєї продукції. 

propData.content.image
Юлія Хоміцька, співвласниця ферми VerbaraVLyk2020

Маємо дозвільні документи для експорту до європейських країн (Іспанія, Франція, Греція, Болгарія, Литва, Польща). Вимоги до експорту дуже жорсткі. Найперше — це якісна продукція, наявність усіх документів (лабораторні дослідження, сертифікати якості тощо), дотримання технологічних процесів (транспортування рефрижераторами, чітке пакування в сітки та ящики з точною вагою), контракт із партнером, якому експортується равлик.

Також вона додає, що культура споживання равлика в Україні малорозвинена, але фермери намагаються довести споживачам, що це не тільки смачно, а й корисно. Тому доставляють свою продукцію по Україні в магазини та ресторани, де кожен може придбати корисний смачний продукт.

«Я власноруч розробила всю рецептуру приготування равликів. Усі страви я намагалася створити таким чином, щоб сподобалось кожному нашому споживачу, зважаючи на всі тонкощі приготування та смаки людей», — ділиться Юлія Хоміцька.

В асортименті VerbaraVLyk2020 є ескарго під соусами «Діжонський», «По-Бургундськи», «Пікантний», «По-Лімузинськи», «З білими грибами та сиром Гауда», варений в мушлі, філе равлика, ікра равлика, а також мариновані равлики — «В олії з зеленню, «В лимонному соусі», «Пікантне», «З в’яленими томатами», живі равлики в сітках по 5 кг.

«Найбільш популярні серед споживачів мариновані та фаршировані равлики, оскільки це вже готовий продукт, який можна одразу скуштувати та пригостити рідних і близьких. Можна зробити замовлення нашої продукції на сайті verbaravlyk.com, а також в Instagram», — продовжує власниця ферми.

Війна внесла свої корективи у бізнес: відчувається нестача працівників та зменшення обсягів продажу равлика. Але власники VerbaraVLyk2020 попри всі проблеми та негаразди намагаються продовжувати власну справу та розвивати її. 

propData.content.image
Юлія Хоміцька, співвласниця ферми VerbaraVLyk2020

Кожен із нас має розуміти, що потрібно працювати, щоб наша держава вистояла в цій нелегкій боротьбі. Ціни на продукцію у нас залишились незмінними, незважаючи на ситуацію.

Всіх, хто бажає відпочити з рідними, друзями, дітьми, дізнатись щось нове, відкрити для себе цікавий та захоплюючий світ равлика, а також спробувати смачні страви, власники ферми запрошують приїхати до них на екскурсію. Незабутні емоції відвідувачам подарують не лише равлики, а й інші мешканці ферми — фазани, перепілки, качки, китайські шовкові пухові кури, бджоли, кролі, кішки та собаки.

Також у програмі екскурсії є майстер-класи з приготування равлика, дегустації, великий асортимент страв власного приготування, збір ікри, равликові перегони.

«У планах на майбутнє — розвиток, пізнання чогось нового та цікавого. Мріємо, щоб багато людей змогли відвідати нашу ферму, відпочити та оздоровитись. Віримо в перемогу, краще майбутнє, світове визнання українських равлиководів!» — резюмує Юлія Хоміцька.



Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua