Експорт не зупинити: чи матиме Україна нові можливості збуту агропродукції
Імпорт для стабілізації ціни: скільки Україні потрібно завезти картоплі
Втримати під контролем: свинарі за комплексне вирішення проблеми з АЧС і проти вакцини
Ринок хліба в Україні видозмінюється: поряд із промисловими хлібозаводами з’являється все більше крафтових пекарень, які пропонують споживачеві якісний гастрономічний продукт. Гравці ринку вбачають у хлібопекарській та макаронній галузі новий сенс — створювати продукти, які будуть для людей не просто їжею, а інструментом корисного харчування.
Переробники молока продовжують інвестувати у виробництво та модернізують потужності, але водночас мають низку проблем. Найбільша з них — нестача сировини. Про дефіцит на ринку якісного молока свідчать цифри — вартість сировини за два останні місяці піднялася на 26%.
Обсяг завданих збитків у результаті російського повномасштабного вторгнення майже дорівнює надходженням інвестицій у найбільш сприятливі роки в аграрний сектор України за п’ять років.
Однією з найбільших проблем на сьогодні є укладання нових угод з агрофірмами та організація логістики. Чимало фермерів уже мають усталену базу партнерів серед зернотрейдерів та експортерів, з якими співпрацюють на постійній основі, тому виходити на ринок з новими пропозиціями доволі складно.
Незважаючи на труднощі, пов'язані з війною, експорт органічної продукції з України триває. Фермери експортують попри ризики, зростання витрат і дефіцит кадрів. При цьому Європа є основним пунктом призначення органічних товарів.
Відсутність нормативної бази перешкоджає розширенню географії експорту українського яблука. За рівних умов закордонні покупці обирають не нашу продукцію, хоча її якість не гірша за іноземну.
Мережі конкурують за експортне яблуко, тим часом садівники не встигають збирати врожай.
Світовий ринок біологічних продуктів, який поділяється на дві великі категорії — препарати біоконтролю та біостимулятори — у 2023 році оцінюється в $12,75 млрд. До 2030 року очікується його зростання до $25 млрд. Ймовірно, такий ріст прогнозується у зв’язку з впровадженням вимог Європейського зеленого курсу і можливими відмовами від заборонених у ЄС пестицидів.
На сьогодні в Україні перехідних залишків зернових культур небагато — всього 5,1 млн т. За планового обсягу експорту в 39 млн т відправлено вже 8-9 млн т, і наразі є можливості для зберігання 45 млн т зерна. Тому логісти прогнозують нині невеликі обсяги для перевезень.
Дотримання принципів Європейського зеленого курсу є одним із обов’язкових напрямів у процесі євроінтеграції. Екологічна трансформація, яка впроваджується ЄС для досягнення кліматичної нейтральності, напряму стосується сільського господарства.
Для Групи Агротрейд арахіс — пробний проєкт, який запустили цього року. Зокрема, у Харківській області суто на насіннєві цілі посіяно 5 га. У наступні роки це насіння планують садити, щоб розмножити.
Українському агровиробникові розслаблятися ніколи: кожен новий сезон приносить чергові виклики, яким немає кінця-краю. До лихоліття повномасштабної війни додалися надзвичайно складні погодні умови 2024 року, особливо у південних регіонах України.
Оптової ціни на кавун цього сезону зовсім немає, є перевиробництво. Усі виробники планували, що виростять на зрошенні ранній кавун, на якому дійсно вдалося трохи заробити, але коли він відійшов, лишилася дрібна ягода, і її продають за безцінь. Це дуже демпінгує ринок, звучали ціни навіть 2-2,5 грн/кг. Для богари така ціна збиткова.
Історично цукор вважається чутливим продуктом у європейському аграрному секторі, адже європейські виробники отримують підтримку в межах Спільної аграрної політики ЄС, у той час як цукровий сектор є об'єктом жорсткого регулювання в межах Організації спільного ринку ЄС.
Частка експорту української агропродукції до країн ЄС за результатами 2023 року зросла на понад 50%. Тож сьогодні актуальним є питання, як Україні утримати позиції на цьому ринку, паралельно інтегруючись до євроспільноти.
Дефіцит сховищ в Україні спостерігається по всіх овочевих культурах, найбільше запитів — на зберігання цибулі. За браком професійних потужностей аграрії цього року закладають цибулю в ангари, сараї та навіть склади для сої. Водночас деякі сховища, що торік були заповнені, нині пустують.