Сир із коноплями. Полтавська сироварня розширює асортимент

03 листопада 2024, 06:20 723

Лідія Корсун разом із чоловіком довгий час зароблені у столиці кошти інвестували в невелике господарство на Полтавщині — відгодовували бичків на продаж. А згодом взяли ще й корів. Остаточно переїхати до села подружжя вирішило за часів ковіду.

Тоді Лідія почала рахувати кошти, оскільки раніше все лише вкладали, і зрозуміла, що здавати молоко невигідно, адже виручки ледь вистачало на оплату електроенергії. Тому прийняла рішення йти в переробку і варити сир. 

propData.content.image
Лідія Корсун, співвласниця родинної сироварні «Корсун»

У мене тоді друга донька була зовсім маленькою. Фізично їхати на навчання не було змоги, відправляла всюди свою сестру. Коли вже зварили сир, постало питання, як його продавати. Тоді я створила 5 спільнот у Viber: на кожен населений пункт — своя спільнота. Збирала замовлення, і в призначений день і час розвозила продукцію на власному авто по «молочних точках». У такому форматі працюємо й до сьогодні.

Окрім автолавки, сир можна забрати у магазині з самообслуговуванням, який знаходиться поряд із сироварнею. «Ми пакуємо замовлення і виставляємо їх на вітрину. Люди приходять у зручний для них час і його забирають. Кошти перераховують на карту або кладуть у спеціальну коробочку, з якої ж можна взяти собі решту», — додає Лідія.

Зараз у господарстві 25 дійних корів, і ще нетелі як репродуктивне стадо. Корсуни думають про збільшення поголів’я, адже попит на продукцію є. Сьогодні на добу господарство переробляє близько 250 л молока.

Фермерка зазначає, що своїх споживачів дуже розбалувала: «Вони постійно в мене запитують, чи буде щось новеньке наступного разу. І я вже намагаюся щось придумати. У результаті такої фантазії «народився» сир «Цедрик» із цедрою апельсина та імбиром, «Біла ніч» (чорно-білий камамбер з чорнилами каракатиці), «Мальва» (мармуровий сир із малиновим афінажем), «Затемнення» (сир із цедрою лимона), «Лісовик» (сир із білими грибами) тощо».

Витримані сири сироварні «Корсун»

Нещодавно асортимент поповнився сиром із насінням конопель. Ідея такого поєднання у Лідії виникла давно, навіть були спроби її реалізувати, але з першого разу не вийшло.

«Я додавала насіння конопель неочищене, тобто в шкаралупі. За смаком воно «не зайшло», і я перестала такий сир варити. А потім побачила ефір в Instagram AgroPortal.ua із керуючим партнером компанії ViteoHemp Олександром Дойніковим, який розповідав про коноплі в фудсекторі. Я з ним зв’язалася, і він пояснив, що є вже насіння очищене й подрібнене. Надіслав згодом партію на пробу», — згадує підприємиця.

Зварили конопляний сир на основі качоти. Лідія говорить, що саме цей сир має нейтральний і трішки солодкуватий смак, що не заважає проявитися коноплям із їхнім неперевершеним ароматом і смаком кедрових горішків.

Першу партію дуже швидко розкупили, клієнти просили повторити. Тому тепер він в асортименті на постійній основі, адже споживачі замовляють на два тижні наперед, щоб мати змогу скуштувати цей новий, особливий і незвичайний конопляний сир.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua