Крафтове виноробство: на Київщині фермер виготовляє унікальні вина

24 листопада 2024, 06:17 12280

Фермер із Київщини Григорій Кулініченко обробляє понад 3,5 тис. га, на яких вирощує зернові, олійні культури та овочі. Паралельно займається винарством, має власні виноградники загальною площею близько 3 га. Але зізнається, що виноробство для нього, імовірніше, є хобі, а не бізнесом.

Закладати виноградник Григорій Кулініченко розпочав у 2010 році зі столових сортів, а у 2011 році додалися винні.

«Тоді мені ніхто не міг підказати, які сорти винного винограду доцільно садити для того, щоб отримати вино високої якості, ні в кого не було досвіду. Всі говорили, що все-таки у нас північ, клімат холодний, і виноград не дозріє, не набуде необхідних кондицій. Тож мені довелося йти своїм шляхом — шляхом помилок та відкриттів. За ці роки близько 20 сортів, які випробовували, довелося викорчувати. На їхнє місце шукали інші, паралельно набували досвіду, розуміння, чого ми хочемо, і таким чином зараз наша колекція налічує більше 20 сортів винного та 40 сортів столового винограду. Перше вино ми отримали у 2013 році», — розповів AgroPortal.ua Григорій Кулініченко. 

Розширення винограднику стримує потреба в залученні ручної праці

Крафтове виноробство — це мистецтво створення вина в невеликих кількостях із акцентом на якість, унікальність та індивідуальність продукції. У 2023 році виноробня Григорія Кулініченка отримала ліцензію на виробництво столових виноградних вин. 

Винороб пишається кожною своєю пляшкою вина. Придбати їх можна, як правило, в туристичних локаціях, ресторанах, на фестивалях та ярмарках, які пропагують українські крафтові вина. 

За словами Григорія Кулініченка, вони постійно проводять екскурсії на виноградники та винарню, знайомлять відвідувачів із продукцією на дегустаціях. А ще їхня винарня є засновником гастрономічно-туристичного маршруту «Дороги вина та смаку Київщини». 

«Бажання збільшити площу насаджень є, але стримує сама система догляду за виноградником, оскільки він укривний. Зими у нас доволі холодні, тож є великий ризик вимерзання винограду. Тому ми змушені його прикопувати, а це потребує дуже багато ручної праці, часу, коштів», — продовжує фермер.

Орієнтири і виклики для виноробів

Винарня Winekulinichenko оснащена обладнанням, яке дозволяє виробляти вино за сучасними технологіями. Особливістю та перевагою вин є те, що під час їх виробництва використовується, як правило, декілька сортів винограду. Це дає можливість купажувати вина, робити їх унікальними. 

propData.content.image
Григорій Кулініченко, фермер, винороб

Культура споживання вина постійно змінюється. Зараз спостерігається тенденція до споживання малоспиртуозних вин. У нас здебільшого винолюби — це жінки, і їм подобається, коли вино не спиртуозне. Для нас це і орієнтир, і виклик. Адже запропонувати людям якісне малоспиртуозне вино доволі складно, але ми це робимо.

Виробник приділяє крафтовому винарству багато часу, щоб довести його до досконалості. Багато чому вчиться у колег, з якими обмінюється досвідом. Зізнається, що багато в чому завдячує Аліні Тенетці та Маші Скорченко, які працюють виноробами у великих винарнях світу. Він відвідував їхні курси та лекції з виробництва вина і завдяки здобутим знанням скоротив відстань до якісного продукту на роки. 

Особливості цьогорічного урожаю: якими будуть вина 2024 року

Цей рік був унікальним. Аномальна спека та відносно невелика кількість опадів призвели до того, що виноград дозрів значно швидше, набувши оптимальних кондицій. Це вселяє певну надію і оптимізм, що вина, які народяться вже найближчим часом, порадують своїх поціновувачів. 

У мріях Григорія Кулініченка відсвяткувати наступний День винороба на звільненій від ворогів землі, робити ще кращі, смачніші вина, які будуть отримувати відзнаки, а це спонукатиме й надалі працювати та удосконалюватись.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua