Культура, що «з’їла» сільське господарство Америки

15 червня 2017, 13:00 15711

Фермери, які займаються рослинництвом, все частіше обирають для вирощування якусь монокультуру. Кукурудза завжди була основною культурою сільського господарства США, але підвищення її рентабельності сприяло збільшенню частки виробництва кукурудзу в загальному обсязі, в той час як виробництво пшениці, вівса і сорго зменшується.

За даними Департаменту сільського господарства США, цього року кукурудза становитиме серед інших зернових і олійних культур 68%  від прогнозованого врожаю. Для порівняння, у 1968 р. на неї припадало лише 47%. Відкриття нових ринків і технологій зробило кукурудзу більш вигідною в порівнянні з іншими культурами, тому фермери перейшли з конкурентоспроможного зерна на виробництво кукурудзи, що дає можливість отримувати біопаливо і корм для худоби.

Урожай 2016, виробництво в млрд бушелей
Урожай 2016, виробництво в млрд бушелей

Фермер у 4-му поколінні Кевін Скунс, що мешкає  за межами міста Артур, Північна Дакота, має 6000 акрів землі. Зараз він виділяє під кукурудзу 55%, а під сою — 45%. Це доволі незвично, адже його батьки споконвіку на 2000 акрів вирощували пшеницю, ячмінь, соняшник і сою, про кукурудзу не було й мови.

Кевін Скунс востаннє вирощував пшеницю близько 10 років тому, а  ячмінь — близько 15. У 2001 році він почав експериментувати з вирощуванням кукурудзи, а сьогодні є віце-президент Асоціації виробників національної кукурудзи.

Урожайність, буш/акр
Урожайність, буш/акр

Поширення кукурудзи не зупинити. Він каже, що економічна сторона залишається занадто сильною, навіть з такими низькими цінами, як сьогодні.

«На кукурудзі доволі просто заробити гроші. Звичайно, у вас буде трохи більше роботи і вам потрібно буде більше обладнання, але якщо ви перебуваєте в цьому бізнесі і бачите, що на цьому можна підняти непогані гроші, то ви будете вирощувати кукурудзу», — пояснює Кевін Скунс.

Економіка США розвивалася, відбулося зрушення в галузі технологій і розширення ринків. У 1995 році уряд країни ухвалив рішення про можливість вирощування генетично модифікованих (ГМО) кукурудзи та сої, адже ГМО-культури мають нижчий ризик розвитку хвороб і такі культури легше вирощувати.

Також  на горизонті з’явився етанол. В 2005 і 2007 рр. були створені нові урядові вимоги для виробництва біопалива переважно з кукурудзи. Це призвело до поширення виробництва етанолу з рослин.

«Зміни прийшли на початку 2000-х років. Саме тоді дійсно почали поліпшуватися сорти кукурудзи. Біотехнології зіграли в цьому свою роль. Біотехнологічні сорти кукурудзи і сої продовжували виводити, на відміну від пшениці та ячменю. Тепер ми маємо багато варіантів, як отримати етанол, і широкий ринок його виробництва», — говорить Кевін Скунс.

Зростання вирощування кукурудзи змінило американський с/г розвиток. Кукурудзяний пояс США перемістилася на північ і захід, повністю витіснивши пшеницю, овес і ячмінь.

Площа посіву, млн акрів
Площа посіву, млн акрів

Фермери з Касс Каунті, штат Північна Дакота, минулого року зібрали 291 500 акрів кукурудзи проти 80 400 чверть століття тому. Ячмінь тим часом пішов в протилежному напрямку: 13 700 акрів зерна проти 109 500 акрів у 1992 році.

«Поля навколо Артура зараз засіяні кукурудзою і соєвими бобами. Тридцять років тому ви б бачили цукрові буряки, пшеницю, ячмінь, трохи соняшнику», — говорить Кевін Скунс.

Він не бачить жодної культури, яка наразі змогла б витіснити кукурудзу.

«Вирощування кукурудзи дає нам можливість отримати більший прибуток через високу врожайність і розширення ринків. За рахунок цього фермери стають багатшими і мають можливість купувати нове обладнання», — пояснює фермер.


AgroPortal.ua за матеріалами Bloomberg