De Laval International — це великий шведський виробник молочного та іншого сільськогосподарського обладнання, власник 24 роботизованих систем добровільного доїння для корів. Система працює так, що корови наближаються до станції зі своїми власними доїльними апаратами TDI Farms LLC Westphalia. Вона буде введена в експлуатацію в наступному році.
Ферма належить родині Трієрвейлерів. Вони вирішили перейти до роботизованої системи доїння після того, як пересвідчились у зменшенні показників вибраковки корів у молочних фермах з використанням цих систем.
«Протягом останніх кількох років ми з сім'єю обговорюємо подальші кроки розвитку ферми. Зрештою, всі розмови постійно зводяться до запровадження робототехніки», — говорить Брайант Трієрвейлер, один із власників De Laval International.
Ось як працює машина добровільного доїння: корови підходять до машини, коли їм заманеться, щоб подоїтися. На апараті є відділ для корму, який дозується під час доїння. Оскільки тварини — істоти звички, вони вивчають цю процедуру протягом декількох днів. Система перед доїнням очищає, сушить і стимулює кожен сосок окремо. Після цієї стадії підготовки корови дояться за допомогою роботизованого приладу, який сканує їхнє вим’я, щоб виявити, де розташовані соски, і перевіряє потік молока.
Як вважають в De Laval, машини добровільного доїння кращі для корів у порівнянні з традиційними системами доїння, оскільки мають відкриту структуру, яка дозволяє корові бачити те, що її оточує, і стояти в зручному положенні без людського управління, яке може бути стресовим для тварин. Машини добровільного доїння також контролюють стан вим’я, можуть виявити інфекції молочної залози, потенційно небезпечні для життя тварини.
Тепер повернемося до питання, яке завжди виникає, коли мова йде про роботів: що тепер робити сільськогосподарським працівникам, які раніше доїли цих корів? Трієрвейлери кажуть, що вони планують розвивати навички своїх співробітників в інших напрямках.
«У наших співробітників є великий потенціал, і їм краще розвивати свої таланти, ніж просто фізично працювати», — говорить Брайант Трієрвейлер.
За його словами, людський фактор залишається вирішальним, і без людей, які зацікавлені в цьому, неможливо побудувати успішний молочний бізнес.
«Працівники тепер можуть більш ефективно використовувати свій час. Машини добровільного доїння підвищують ефективність, надаючи виробнику молочних продуктів можливість найняти менше, але більш навчених і кваліфікованих людей», — говорить Лаббан.
Машини добровільного доїння — не єдина роботизована система доїння США. GEA Farm Technologies має Dairy Pro Q, роботизовану ротаційну систему, яка використовується на двох молочних фермах — в Німеччині і Канаді.
AgroPortal.ua за матеріалами Modern Farmer