Чай із присмаком Карпат: швидка весна задала темп заготівельникам

21 травня 2024, 05:41 1396

Вже розпочався сезон заготівлі сировини для чайних зборів. Кожного року цей період відрізняється, оскільки все залежить від погодних умов і того, наскільки ранньою була весна. Цього року дуже швидко все зацвіло, й період збору різних рослин співпав за часом. Тож заготівельникам було складно встигнути зібрати все вчасно.

Цвітіння окремих рослин є коротким і може тривати лише 2-3 дні. А якщо в цей час йдуть дощі, рослини відцвітають швидше. Одним словом, цьогорічна весна задала дуже швидкий темп заготівельникам чаю.

Про це AgroPortal.ua розповіла власниця крафтової крамнички «Твої Карпати» Ольга Вінічук.

На початку війни всі були у важкому психологічному стані. Ніхто не знав, як жити далі, яким буде завтра, відповідно, і ми не розуміли, чи зможемо продовжити працювати, й чи взагалі буде попит на нашу продукцію. Але незважаючи на складну ситуацію в країні, люди продовжили замовляти у нас чай, гриби, варення… Тому можна сказати, що обсяги продажів не дуже змінились. Так, багато наших постійних клієнтів виїхало за кордон, багато, на жаль, зараз знаходяться на тимчасово окупованих територіях, але є й ті, які продовжують робити у нас замовлення і споживати нашу продукцію», — зазначає Ольга Вінічук.

З кожним роком виробники мають усе більше нових клієнтів. Відкривши для себе карпатські смаколики, люди повертаються знову й замовляють повторно. 

«Тож ми рухаємось і працюємо в правильному напрямку», — говорить власниця крафтової крамнички.

За її словами, зараз складно сказати, який саме продукт найпопулярніший, адже всі їхні чайні збори подобаються клієнтам. Є великий асортимент чаю на різні смаки, тому кожен може обрати для себе фаворита. Увесь чай на 100% ручної роботи. 

«Людям подобається, що кожна квітка, рослинка чи ягідка є відбірною, ціленькою у складі, а не подрібненою, як це часто зустрічається в чаях. Таким чаєм можна не лише посмакувати, але й помилуватися під час заварювання. Особливою любов’ю у нас користується ферментований іван-чай, так звана візитівка Українських Карпат», — розповідає Ольга.

Ферментується він із метою максимального збереження, розкриття смаку та аромату. У крафтовій крамниці «Твої Карпати» його можна придбати як без добавок (підійде для поціновувачів класичного чайного смаку), так і в поєднанні з різними травами та квітами (чайною трояндою, липою, звіробоєм, чебрецем, м’ятою, мелісою та ін.). Цікаво, що ферментований іван-чай не містить у своєму складі кофеїну та має м’які тонізуючі властивості. Окрім цього, містить велику кількість дуже важливих мікроелементів. Наприклад, залізо, мідь, нікель, магній, кальцій, натрій і марганець. Допомагає зміцнити імунітет, очистити організм й відновити сили.

В асортименті крафтової крамнички «Твої Карпати» все натуральне, корисне та якісне. Сировина для продуктів збирається в екологічно чистій карпатській місцевості на відстані від доріг і різноманітних підприємств. Особливу увагу тут приділяють якості, намагаються використовувати винятково відбірні складники для приготування своїх продуктів. Саме з цієї причини виробників цікавить не кількість, а якість. У них немає оптових закупівель, оскільки для великих обсягів важко виготовляти якісні продукти. 

«У нас невеличке виробництво, над яким ми, як над маленькою дитинкою, невпинно трудимось. Адже споживання натуральних (без різних хімічних добавок) продуктів, яких нині багато з’явилося і в масмаркетах, приносить неабияку користь. Різні рослини, що входять до складу наших чаїв, які ми ретельно підбираємо, поліпшують стан здоров’я людей. Чого вартує споживання лише одного варення із молодих соснових шишок у період грипу чи застуд! Воно надзвичайно корисне. Й таких корисних (для різних цілей) продуктів у нас багато», — розповідає Ольга Вінічук. 

Усю сировину заготовляють та збирають самостійно. Тому відповідають за продукти, які пропонують клієнтам.

Закупівлею у населення не займаються, оскільки за якістю сировина зазвичай поступається тій, яку прагнуть використовувати у виробництві та реалізації.

На даний час основним каналом збуту продуктів крафтової крамнички «Твої Карпати» є Instagram-магазин, з якого отримують левову частину замовлень. Також є корпоративні замовлення.

Крім того, активно працюють над розробкою сайту. Адже, за словами власниці крамнички, його наявність значно полегшить процес ознайомлення клієнтів з продуктовою лінійкою та пришвидшить процес прийому замовлень, на який також витрачається багато часу. 

У крафтової крамнички «Твої Карпати» серед планів та цілей на 2024 рік є, звичайно, розвиток та вдосконалення власного продуктового асортименту. Розробка нових цікавих ідей та виготовлення корисних карпатських смаколиків, їх популяризація на українському ринку.

«Хочеться показати людям, що продукти без ароматизаторів, консервантів, підсилювачів смаку та іншої хімії можуть бути смачними, приносити користь людському організму. Чаї можуть бути не лише дрібно перемеленими в суміш із незрозумілих трав, але й з якісним розбірливим складом й відбірними складниками. 

Так, з найперших весняних новинок цього тижня плануємо анонсувати унікальне та смачне вареннячко «Кульбабка-Яблуко» з цілими пелюстками кульбаби у складі. Кількість, звісно ж, буде лімітованою. Також цього року з’являться нові чайні збори (найближчим часом це буде збір «Не кашляй»), а також пропонуватимемо консервовані гриби, яких ми не готували в минулі роки. Тож запрошуємо підписатися на нашу сторінку в Instagram, долучитися до сім’ї тих, кому близька наша філософія, хто цінить якість і натуральність, й обрати для себе та рідних корисні карпатські смаколики», — підсумовує Ольга Вінічук. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua