Купуючи карпатський чай, ви не можете бути певними, що це саме він. Гіркий досвід мала й львів’янка Оксана Тенюх-Мармура, яка в наборі карпатського чаю часто зустрічала наповнення, більш схоже на сіно.
Тож вирішила популяризовувати свої трав'яні збори, які робила вже більше 10 років виключно для сім’ї.
«Мені було прикро, що в нас продається така продукція, в той час як у горах та на полонинах безліч сировини для якісного чаю — лише йди і збирай. Тому я вирішила, що потрібно доносити до наших людей смак справжнього чаю. Зараз, звісно, ситуація є кращою, в Україні з’явилося багато класних крафтових виробників трав’яних чаїв», — розповідає в Instagram-ефірі підприємиця.
Назву бренду придумали разом із чоловіком. «ОТЕ — це автентичне слово, яке використовують у Карпатах, воно позначає щось, що вже було відоме, але зараз забуте. Так само з карпатськими чаями: люди робили їх століттями та згодом перейшли на так званий «імпортний продукт», — зазначає Оксана Тенюх-Мармура.
Сезон в ОТЕ розпочинається в квітні зі збору первоцвіту, але цього року погода посунула часові межі до травня. Зараз триває збір чебрецю та чорниці.
«Збираємо трави в трьох селах Сколівського району: Волосянка, Крушельниця та Верхнє Синьовидне. На цьому етапі мені допомагають місцеві жительки, оскільки йдеться про великі обсяги. В середньому у нас вже сушеного чаю близько 150 кг. А щоб вирахувати сировину, можна це число помножити на 4», — каже підприємиця.
Сьогодні в асортименті бренду є 7 видів чаю на основі чебрецю, м’яти, липи та іван-чаю. Останній — ферментується. Рослини досить нейтральні, але вони зміцнюють організм у цілому, відновлюють сили та підвищують фізичну активність.
За словами травниці, всі рослини мають сушитися в затінку, в добре провітрюваному приміщенні. А ось іван-чай потребує сонця, адже коли він пройшов ферментацію шляхом перетирання, то окислився, тож його слід швидко висушити.
Найбільше українці полюбляють чай із чебрецем. Коли починається холодний період, замовляють липу. Баночка чаю від ОТЕ коштує 130 грн. Купити його можна через Instagram або в магазинах Львова, зокрема в пекарні Василини Веселовської.
Зараз Оксана Тенюх-Мармура працює над поєднанням іван-чаю та імбиру з лимоном. Новинка у продажі з’явиться вже восени.
Оскільки чай — це сезонний продукт, і активна над ним робота йде лише влітку, підприємиця вирішила додати до свого асортименту пастилу та фріпси. Фрукти купують на ринку «Шувар», а ягоди привозять із Карпат.
Також на осінь в асортименті бренду будуть ще в’ялені томати.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua