Фермерство по-закарпатськи: як працює буйволина ферма

24 серпня 2020, 06:30 9766

В селі Горінчово, що на Закарпатті, знаходиться одна з двох найбільших в Україні буйволиних ферм.

Екоферму «Райський куточок» заснував місцевий житель Василь Шимон. «Після народження четвертого сина у дружини виявили малокрів’я. Де ми тільки не були, до яких тільки лікарів не звертались, але нічого не допомагало. Хтось порадив почати вживати буйволине молоко. Дружина спробувала пити, і ми побачили результат! Ось тоді я зрозумів, чим буду займатися далі», — розповідає Василь.

На початку ХХ століття буйвола можна було зустріти в господі кожного закарпатця, але у 30-х роках, за вказівкою комуністичної влади, їх почали знищувати, адже це тварини, які не пристосовувалися до умов новостворених колгоспів.

Згодом буйволів знову завезли до України, але прижилися вони лише на Закарпатті. Через це й дістали назву «Карпатські буйволи».

Карпатський буйвіл менш вибагливий до раціону кормів, ніж будь-яка молочна порода корів. Його задовольняє проста, багата на клітковину їжа. Але основа їхнього раціону — поживна екологічно чиста трава.

«Зараз в Україні є лише дві ферми з розведення буйволів — у мене і у Виноградові. Але там їх дуже багато, більше 100. А я буду мати восени лише 50, — зазначає Шимон. — Багато говорять про німця, який розводить їх, але у нього там вже їх не лишилося. Ось не так давно я купив у нього 12 буйволиць, по 6500 євро за кожну віддав».

Буйволиця за раз дає 3-5 літрів молока. Таке молоко не має запаху і дуже приємне на смак. Жирність буийволиного молока становить приблизно 8%. З огляду на тоий факт, що в молоці буйволиць немає казеїну, воно ще й легко засвоюється організмом.

Ціна такого молока — 100 грн/л. «У мене щодня на фермі черга за молоком. Люди приходять з літровими банками: хтось хоче вилікуватися від хвороби, комусь для імунітету, а комусь для дітей. Але я стараюся рівномірно розподілити молоко — всім хоча б по літру, щоб не з пустими руками додому йшли», — додає Шимон.

Туристам, окрім оглядової екскурсії до буйволів, пропонують ще й дегустацію молочної чи м’ясної продукції. Вартість кожної — 50 грн.

Сьогодні Василь дивиться у напрямку зеленого туризму — хоче зробити на території садиби дитячий табір «Маленький фермер», де будуть відпочивати та доглядати за тваринами діти, які залежні від гаджетів.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua