Чому в Україні варто вирощувати паприку та хурму?

22 листопада 2018, 06:29 5551

Екзотичні фрукти та спеції поступово перестають бути якоюсь дивовижею у наших краях. Так, на Херсонщині успішно вирощують лайм, а на Дніпропетровщині — фініки, точніше окремий їх різновид — унабі, або китайський зізіфус.

Наразі очікувати появи українського лайму та фініків у масмаркетах не варто, бо весь врожай — це кілька плодів лайму та декілька кілограмів фініків. Зате в спеціалізованих магазинах вже можна знайти такі східні спеції як шафран та паприка від українського виробника, а також скуштувати солодку закарпатську хурму та ківі.

Де вирощують український шафран

Шафран широко використовують в кулінарії. Це хороший природний антисептик і консервант. Він також входить до складу багатьох ліків, застосовується в косметології і є афродизіаком.

За найдорожчою спецією у світі українцям тепер не треба їхати далеко. Плантації ароматної приправи нині є поблизу села Любимівка Херсонської області та села Матвіївка Запорізької області. Фермери радо приймають туристів та продають спецію у роздріб.

Український шафран йде і на експорт, приміром, поставляють його херсонські фермери до Азербайджану. На відміну від багатьох сільськогосподарських культур, шафран розквітає з першими заморозками. Цьогорічний врожай збирали наприкінці жовтня. 

Закарпатська паприка смакує краще

Усе своє рідне — найсмачніше. Хоча українську паприку високо оцінили угорці. Кажуть, що закарпатська приправа якісніша та дешевша.

Вирощують перець у селі Велика Добронь Ужгородського району Закарпатської області. І там же переробляють. У виробництві задіяні всі мешканці села. За сезон вони виготовляють 200 тонн паприки. Приправу продають на місцевому ринку та закладам харчування по 100 грн/кг.

Цікаво, що Велика Добронь зараз єдиний населений пункт в Україні, де паприку виготовляють у таких масштабах. Тому село називають українською столицею паприки. А для приправи придумали неофіційний бренд — «добронська паприка».

Тож коли будете подорожувати Закарпаттям, обов'язково придбайте місцеву паприку. Пряність застосовують для приготування безлічі страв: м'яса, птиці, гуляшу, морепродуктів, супів, картоплі, сиру, тушкованих овочів тощо.

Хурма та ківі у закарпатських тропіках

Єдина в Україні гірська плантація хурми знаходиться поблизу міста Виноградів на Закарпатті. У саду площею півтора гектари росте 190 дерев хурми 22 сортів. Власниця саду Наталя Мартишинець розповідає, що збирає близько 20 кг врожаю з одного семирічного дерева. І чим старше дерево, тим більше плодоносить. З дерев, що ростуть 15 і більше років, можна збирати 150-200 кг хурми. Продають закарпатську хурму на місцевому ринку.

До речі, фахівці кажуть, що в умовах Закарпаття окремі сорти хурми здатні щороку давати стабільні товарні врожаї.

А от біолог-селекціонер з Ужгорода Генріх Стратон понад 17 років їсть ківі з власного саду. Унікальний сорт має назву ківі Карпат Стратона Валентайн. І його теж можна скуштувати всім охочим. Зі своєї промислової плантації на 1,5 га останні роки стабільно збирає близько 1 тонни фруктів.

Тож коли зустрінете на ринку українську хурму чи ківі — беріть, не вагайтеся!


AgroPortal.ua за матеріалами  Foodandmood.com.ua