Шоколад на меду від чернігівської майстрині

07 жовтня 2019, 06:00 3631

Шоколад без цукру вже давно не тільки реальність, а й популярний смаколик української майстрині Оксани Труш, засновниці бренду Жу-жу shop з Ніжина. Замість цукру вона використовує не менш солодкий, але набагато корисніший мед!

У шоколаді, який виготовляє майстриня, абсолютно немає цукру. Лише мед. «У нас своя власна сертифікована пасіка. А ще маленькі діти, і ми хотіли, щоб вони мали змогу їсти не тільки звичні магазинні смаколики, але щось солодке та корисне. З цього і народилася ідея створити шоколад без цукру, — говорить Оксана Труш. — Ми довго шукали рецепти. Дізналися про шоколад на меду і подумали: варто спробувати. Далі довго експериментували, адже рецептів існує безліч».

Свої перші 20 плиток шоколаду Оксана продала на ярмарці. «Я страшенно хвилювалася, а потім всі ті плитки продались за якісь лічені години. Згодом люди поверталися і запитували ще. Вирішили робити більше. Так і розпочалася історія шоколаду, який згодом став брендом Жу-жу shop», — стверджує майстриня.

В асортименті Жу-жу shop більше 10 видів шоколаду, а коли з'являються сезонні ягоди, розширюється і до 15 видів. До речі, ягоди сім'я самостійно збирає та сушить. 

«З сушінням і підготовкою ягід допомагають батьки, з пакуванням — чоловік. Шоколад роблю сама. Поки що в помічниках потреби немає. Виготовляємо вдома, для цього є окреме спеціальне приміщення. Виробництво шоколаду великої площі не потребує. Потрібна адекватна реакція — какао-продукти не можна перегрівати і шоколад потрібно швидко охолоджувати», — додає Оксана.

Великою популярністю користується шоколад з сушеною вишнею. Навіть не куштуючи, більшість покупців обирають саме його. «Дітям до смаку з журавлиною. Чоловіки чомусь люблять з перцем чилі та солоненькими фісташками. Особисто я люблю з кунжутом, — розповідає Труш. — Ще у нас є чисто чорний шоколад і шоколад без глютену. Наш шоколад частенько замовляють магазини, які орієнтуються на суто веганське харчування, оскільки він без рослинних жирів.

Стандартний термін зберігання такого шоколаду — півроку за температури від +10 до +18°С. Єдине, чого не любить шоколад, — це перепади температури.

«У нас є спеціальний холодильник, в якому ми зберігаємо весь свій шоколад. Часто виготовляємо на замовлення — тоді клієнти отримують одразу партію свіжого шоколаду. Чим свіжіший шоколад — тим він смачніший. Однак протягом півроку його смакові якості глобально не змінюються», — додає майстриня.


AgroPortal.ua за матеріалами Seeds.org.ua