Зелені делікатеси на гідропоніці

28 лютого 2019, 06:42 6637

У їхній теплиці справжній зелений рай. На акуратно розставлених палетах ростуть різні види салатів, мікрозелені, квітів. У горщиках підростає м’ята, розмарин, чебрець. Побувати тут у похмурі зимові дні — справжній антистрес.

«На вулиці мороз, а у нас все прокидається. Сходить насіння, підростають саджанці, розквітають квіти», — з усмішкою розповідає Яна Гарига.

Разом із чоловіком Семеном після закінчення Національного університету біоресурсів і природокористування із столиці переїхали у село Деренівку, що на Тернопільщині. Батьки Семена вже 15 років займалися вирощуванням овочів у теплицях. Молоді агрономи взялися впроваджувати новації у господарстві. Вони перші та досі єдині, хто вирощує вітамінну зелень методом гідропоніки в регіоні.

Родина вирощує шість видів салату — такого асортименту немає у жодному магазині. Фрізе, маш-салат, зелена і червона саланова, мангольд, кейл, рукола. Від посіву насіння до отримання готової продукції в середньому минає 50 днів.

У теплиці також підростають м’ята, зелений, червоний та лимонний базилік, чебрець, розмарин і майоран. А минулого року в асортименті з’явилася мікрозелень.

«Ідею нам подали самі ресторатори, яким ми постачали продукцію, — розповідає Яна. — Минулого року все більшої популярності набула мікрозелень. Це смачно, корисно і чудово підходить для декору страв. Однак тернопільським закладам доводилося замовляти її в сусідніх областях. Це і дорого, і транспортувати незручно. Тому ми вирішили спробувати вирощувати цей продукт. Спершу посіяли найрізноманітніші культури, а вже потім відібрали ті, на які є попит. Горошок, соняшник, крес-салат, амарант замовляють найбільше. Щоправда, амарант вирощуємо, коли потеплішає, бо він дуже теплолюбний».

Також у теплиці вирощують їстівні квіти — настурцію, квіти кабачка, бораго (огіркову траву). Щоправда, вони дозрівають довше, ніж мікрогрін, близько двох місяців. За день з одного стебла можна зібрати 3-4 квітки.

«Їх використовують для декору страв, десертів, — додає Яна. — Настурція має яскраво виражений гострий смак, а її плодоніжка — солодкувата. Ці квіти вживають сирими, а от суцвіття кабачків обсмажують у клярі або карамелізують».

Минулого літа у Деренівці також виростили ціле поле сухоцвітів. Це було неймовірне видовище — тридцять соток барвистих квітів.

«Це був невеличкий експеримент. Спершу ми висіяли розсаду в теплиці, потім висадили у відкрите поле. А вже наприкінці серпня вони порадували нас своїм яскравим цвітом. Ми навіть і не сподівалися на такий врожай — зібрали 50 тисяч квітів кермеку і майже стільки гомфрени. Кермек та гомфрена цвітуть до перших заморозків. А в букетах можуть стояти кілька років. Чудово виглядають у композиціях і декорі. Зрізані квіти ми сушили на горищі, підвішуючи їх вниз головою, щоб зберегти форму стебла та листя, у повній темряві. Тоді сухоцвіти не втрачають кольору».

Яна і Семен мріють виростити лавандове поле. Вже посадили 100 кущів цієї рослини.

«Тепер чекаємо, як вона перезимує, — каже Яна. — Якщо все буде добре, розводитимемо далі. Лаванда потребує ретельного догляду, особливо взимку. Якщо є сніг, то це чудово. Але коли немає, то кущі потрібно вкривати. Лавандове поле — це і красиво, і прибутково, тож дуже хочу, щоб усе вдалося».

Сьогодні у теплицях Деренівки кипить робота. Тут сіють, пересаджують, готують продукцію для клієнтів. Подружжя старається йти в ногу з часом та популяризує свою продукцію в Інстаграмі, спілкується з покупцями, відстежує їхні побажання.

Яна переконана: українцям варто шукати цікаві ніші та заробляти вдома на своїй землі. Головне, любити свою роботу — і тоді все обов’язково вийде.


AgroPortal.ua по матеріалам Nday.te