Сімейна майстерня на Одещині виробляє 20 видів крафтових олій

25 квітня 2025, 05:48 954

У місті Південне на Одещині вже понад 4 роки виробляють крафтову олію холодного віджиму з насіння різноманітних рослин і горіхів під ТМ OLEUM IMPERIUM. Сьогодні в асортименті 20 видів олій.

Створив крафтову сімейну майстерню Артем Родіонов разом із дружиною Оленою. AgroPortal.ua познайомився з подружжям і їхнім бізнесом на виставці-конференції Food&NonFoodMaster-2025, де ТМ OLEUM IMPERIUM була представлена вже вдруге.

propData.content.image
Артем Родіонов, засновник крафтового виробництва олій холодного віджиму (ТМ OLEUM IMPERIUM)

У нас крафтове виробництво, олію виробляємо власноруч і у невеликих обсягах, використовуємо преси, не застосовуємо жодних домішок. Олія виходить свіжа і має досить невеликий термін придатності. Наприклад, лляну олію потрібно вжити протягом 2 місяців із моменту виробництва та протягом 3 тижнів після відкриття пляшки.

Для тари розробили нову етикетку, яка має штрих-код, QR-код, технічні умови, всю необхідну інформацію. Тож наразі виробник може конкурувати на ринку крафтових олій холодного віджиму й гідно представляти свою продукцію. 

Обсяги виробництва залежать від замовлень.

«Оскільки ми — крафтовий виробник, працюємо переважно через соціальні мережі, відповідно, скільки у нас замовляють продукції, стільки ми і виробляємо, потужностей вистачає. В середньому на місяць ми виробляємо 20 л олії, продаємо її в скляних пляшках місткістю 100 мл і 250 мл», — розповідає Артем Родіонов.

Процес виробництва олії вимагає значних зусиль і часу, потрібно вкладати кошти в обладнання, шукати клієнтів. Переробляти великі обсяги сировини, аби накопичувати готову продукцію, немає сенсу. Тож переробляють потроху, невеликими партіями і продають олію під замовлення, при цьому дефіциту сировини не відчувають.

Більшість сировини для крафтової олії вирощується в Україні

Сировину для виробництва 20 видів олій залучають із різних куточків України та світу. Наприклад, льон і мигдаль купують у фермерів з Одещини. Артем Родіонов каже, що там є багато аграріїв, які вирощують необхідну сировину. Також чимало сировини привозять з інших регіонів. Приміром, фундук частково приїжджає з Вінниці, також його замовляють з-за кордону. Крафтяр відзначає, що між українським й іноземним фундуком є різниця, смак і аромат у закордонного горіха більш виражені.

Минулого року до асортименту додали 3 види олій — чіа, макову, рижієву.

propData.content.image
Артем Родіонов, засновник крафтового виробництва олій холодного віджиму (ТМ OLEUM IMPERIUM)

Усі види олій, які ми виробляємо, краще споживати в сирому вигляді у лікувальних цілях, як косметичні засоби, а також в їжу — наприклад, як заправки до салатів. Продукти містять вітаміни та мікроелементи, які позитивно впливають на організм людини, підвищують імунітет, насичують жирними кислотами, прискорюють відновлювальні процеси. Для смажіння наша олія не дуже підходить, хоча до 80°С її можна нагрівати. Якщо ж температура буде вищою, олія гірчитиме, що може зіпсувати страву.

Олія завжди «з-під ножа»

Артем Родіонов мріяв створити кав’ярню разом із виробництвом і продажем олії та горіхів, і цей задум вдалося втілити.

«Відвідувач приходить до кав’ярні, замовляє олію відповідного виду, і поки її витискають, може випити кави, посмакувати горіхами, а потім забрати своє замовлення. Окрім олії, ми також продаємо велике різноманіття горіхів. Саме у кав’ярні реалізуємо частину своєї продукції, також продажі йдуть через наші сторінки у соціальних мережах», — розповідає крафтяр.

Експортувати олію не планують, оскільки вона має обмежений термін придатності. Для більш тривалого зберігання до олії варто додавати домішки, а це вже не буде чистим продуктом. 

OLEUM IMPERIUM також пропонували співпрацювати з ритейлом, але для виробника це поки що невигідно.

propData.content.image
Артем Родіонов, засновник крафтового виробництва олій холодного віджиму (ТМ OLEUM IMPERIUM)

Ми можемо поставити олію на полиці, але якщо товар не продається, його повертають виробнику, і мені його потрібно буде реалізувати швидко, адже термін придатності короткий, тому така торгівля наразі невигідна для нас. Ми справляємося власними силами.

Якщо налагодиться продаж значних обсягів продукції вроздріб, тоді можна буде розглядати варіанти співпраці з ритейлом, зазначає власник виробництва. Проте він більше схиляється до того, аби відкривати власні невеличкі заклади, як уже наявна кав’ярня.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua