Для цього підприємець купив прес-підбирач соломи, брикетувальну машину та подрібнювач соломи. Найняв чотирьох людей, які працюють на цьому обладнанні.
Сировину для виробництва брикетів — солому — фермер має власну, адже вирощує соняшник, кукурудзу та інші технічні культури. Цьогоріч заготовив близько 100 т соломи.
За його словами, енергетична цінність соломи є високою. 1,5 т солом'яних брикетів замінюють 1 т вугілля. Вартість брикетів — 3 тис. грн за тонну, вугілля — від 6,5 тис. до 9 тис. грн.
Таке використання соломи — альтернатива її спалюванню. Спалювання після збору врожаю шкодить ґрунту, знищуючи верхній родючий шар, а також є загрозою виникнення пожеж. Також багато фермерів переорюють залишки соломи, яка лишається на полях.
Іван Чуніхін сподівається, що надалі люди більше використовуватимуть альтернативні джерела енергії для опалення свого житла, офісів. Зараз він продає брикети жителям Коломийчиської громади, також веде перемовини про використання їх для опалення сільського клубу, бібліотеки, школи, дитячого садка. Ці заклади мають котли, які дозволяють опалювати приміщення як газом, так і альтернативними видами палива.
N.B. Кліматичний саміт у Глазго: європейцям потрібна Україна
На кліматичному саміті ООН у Глазго лідери багатьох країн підписали зобов'язання про поступову відмову від вугілля в галузі енергетики. Україна має це зробити до 2040 року. Тож у фермера з Луганщини попереду багато роботи із популяризації солом'яних брикетів та переходу на альтернативні джерела енергії.
AgroPortal.ua за матеріалами Проєкт USAID «Економічна підтримка Східної України»