Виробництво олії родиною Росоловських на Івано-Франківщині розпочалося для власних потреб, а згодом переросло в бізнес, і з’явився бренд «Опільські олії».
Нещодавно до доволі широкого асортименту олії (кунжутної, конопляної, гірчичної, гарбузової, рижієвої) додалося ще три види — кокосова, макова та з чорного кмину. Це сприяло масштабуванню родинного бізнесу вдвічі. Розширення лінійки поставило перед бізнесом кілька викликів. Настав момент, коли було вкрай необхідно обладнати приміщення для віджиму олії, до того ж виробничий процес гальмував брак оборотних коштів на сировину й тару.
На початку 2023 року Роксолана Росоловська виграла грант від проєкту SEE, який підняв бізнес на сходинку вгору. На грантові кошти придбали сталеві професійні столи та пляшки для олії, а вивільнені кошти спрямували на купівлю якісної сировини. Про це розповіли у Бізнес Мережі Cільських Жінок України.
«Нова продукція — нові клієнти. Через розширення асортименту ми змогли збільшити цільову аудиторію, доповнити клієнтську базу. Географія наших споживачів тепер значно ширше: Одеса, Охтирка, Суми, Полтава, Чернігів, Золотоноша. Ми планували збільшити збут на 60%, а вдалося вдвічі», — пояснює Роксолана.
Родина дуже прискіпливо ставиться до виробництва, кожен крок має відповідати вимогам та правилам. «Опільсікі олії» — це продукція найвищої якості, в цьому вже переконались тисячі українців. Виробники дорожать своєю репутацією та не уявляють розвитку бізнесу без дотримання норм і технічних умов. Люди, які купували олії в супермаркеті, спробувавши одного разу «Опільські олії», завжди повертались до цих — крафтових.
Щоб познайомити з брендом, а водночас ще й з історією краю, привабити більше покупців, Роксолана Росоловська почала вивчати історію, віднаходити цікаві факти, відроджувати традиції.
«Наше село Чесники відоме ще з ХІІІ століття. Тут розташована єдина на Івано-Франківщині церква оборонного типу, пам’ятка архітектури національного значення — церква святого Михаїла. Ми хочемо, щоб археологи приїхали та провели розкопки, оскільки це має велике історичне значення. Історія нашої України складається з історій навіть таких малих сіл», — вважає підприємиця.
Тепер до Чесників їдуть туристи з усієї України у гастротури та на екскурсії. Тут мандрівників пригощають борщем, який Галина, мама Роксолани, готує з марелями (вишнями), а також трояндовим конфітюром з власного розарію, морозивом із гарбузовою олією та гарбузовим шротом.
У Роксолани безліч ідей, як залучити нових покупців. Тури вихідного дня, спеціальні програми: «Опільська писанка» з майстер-класом, «Опільська коляда» з колядками та частуванням. За минулий рік «Опільські олії» відвідало 5 тисяч туристів.
«Цього року приблизно 60% наших гостей були зі сходу України — з Харкова, Ізюма, Чугуєва, Лисичанська, Люботина, Волновахи, Сєвєродонецька, а також із Дніпра, Запоріжжя, Добропілля, Херсона та Миколаєва. Для багатьох із них візит до Чесників став справжньою розрадою у важкий час.