Із столичного журналіста — у фермери

16 жовтня 2017, 07:00 3721

Столичний журналіст Максим Кукало разом із дружиною Мариною та маленьким сином переїхали до села Верхні Станівці Кіцманського району та організували екоферму.

Михайло Кукало розповів про те, як відмовився від життя у столиці та зайнявся фермерством у буковинському селі. Кияни купили хату та 50 соток землі у буковинському селі. «Аніскілечки не жалкую про своє рішення, — каже Максим Кукало. — Ми з дружиною просто подивилися на карту і обрали місце, що знаходиться за 50 км від Карпат і за 40 км від Чернівців».

«Цим місцем виявилося село Верхні Станівці. Зібралися та поїхали», — ділиться Михайло Кукало.

Оскільки ніколи в селі не жили, навіть бабусь не мали, перший час доводилося звикати до нового побуту. Зокрема, до того, що, аби вмитися, треба наносити води з криниці, а щоб в хаті було тепло — нарубати дров.

Максим та Марина вирощують на своїй фермі екологічно чисті продукти і випробовують різні «зелені» технології. Господарювати на землі вчаться самостійно. Одна з головних книг, яка допомагає робити перші кроки, — «Революція однієї соломинки» Масанобу Фукуока.

«У цій книзі — мудрість селянина, який прожив довге життя. Просте життя, бо поважав природу, допомагав іншим людям. Власне, це те, чого й ми прагнемо», — говорить Максим. — У селі люди дивуються, що ми не оремо землю. Намагаємося вирощувати свою зелень на «грядках Розуму», бо вони вдвічі підвищують урожайність. Це — органічний метод, розроблений  Володимиром Розумом».

Принцип дуже простий: риється траншея, у неї пошарово закладається багато органіки, далі засипаються мікроорганізми — і все дуже класно росте. А траву, яка заростає, просто скошують. Сіно — прекрасне органічне добриво.

Наразі на своїй «Кольоровій фермі» (саме так господарі називають господарство) Максим та Марина вирощують кілька різних сортів салатів. І поступово думають над тим, як розширювати асортимент екопродукції.

«Ми самі намагаємось їсти просту і здорову їжу. В основному це каші, овочі, зелень. У нас два основних прийоми їжі — зранку і ближче до вечора. В проміжках їмо яблука, помідори, кавуни тощо, — каже фермер. — М’ясо, молочні продукти, смажене і магазинні солодощі не вживаємо». 

Наразі Максим та Марина запрошують на свою «Кольорову ферму» волонтерів. Безкоштовно забезпечують їх харчуванням та проживанням. Взамін просять 4-5 годин на день допомагати на грядках або ж на будівництві. У найближчих планах — облаштування стаціонарного туалету та літнього душу, а також — освоєння землі.

«Після того як ми дали перше оголошення, до нас приїхали одразу три волонтери: Тигран — з Вірменії, Паула — з Іспанії, Жоані — з Франції. У країнах Європи такі екоферми дуже популярні, тож наші гості залюбки поєднували приємне з корисним, — розповідає Максим Кукало. — Ми були здивовані, коли дізналися, що в Україні таких екоферм лише 12».

«Ідея полягає в тому, щоб на фермі росли смачні і корисні рослини, які ми самі зможемо їсти і виставлятимемо на продаж, — продовжує Максим Кукало. — У перспективі хочеться проводити майстер-класи та різноманітні семінари щодо вирощування пермакультур».


AgroPortal.ua за матеріалами Еcotown.com