Чим корисна груша? Факти про сезонний фрукт

10 жовтня 2022, 08:00 5360

Чи можете ви уявити осінь без груш? Со­ковиті та солодкі плоди є справжнім джерелом енергії. Вони допомагають боротися із втомою та депресією. Цей фрукт також багатий на пектин, що сприяє очищенню організму.

Чим ще цікавий та корисний цей плід, AgroPortal.ua розпитав у експертів. 

Дієтолог з Хмельницького Оксана Мацей стверджує, що свіжа груша добре впливає на роботу мозку, підвищує його працездатність, тому її можна вважати прекрасною альтернативою обідній чашці кави. 

«Листя груші можна сушити, але найсмачніше його ферментувати. Чай виходить насиченим за смаком і кольором. Листя і пагони мають лікувальні властивості. Пагони дикої груші виводять солі, листя має сечогінні властивості й виводить камені, тому такий чай слід споживати з розумом», — розповідає співвласниця чернігівського СФГ «Сонячна земля» Тетяна Шанойло.

«Клітковина, яка міститься в грушах, не лише допоможе вивести з організму шлаки і токсини, а й благотворно вплине на загальну роботу кишечника та його мікрофлору. Щоб нормалізувати травлення, у сезон бажано щотижня з’їдати не менше 2 кг груш. У 100 г груш міститься всього 45-49 ккал», — зазначає дієтолог.

Оксана Мацей розповідає, що до складу груш входять вітаміни та ефірні олії, які допомагають боротися з грипом та кашлем, посилюючи захисні функції організму. Вони також полегшують стан, якщо людина вже застудилася. Тому обов’язково варто включити цей фрукт до свого раціону як для профілактики хвороби, так і під час неї. 

«Для того, щоб мати здорові зуби, недостатньо просто їх чистити та регулярно відвідувати стоматолога. Дуже важливо включати до свого раціону продукти, які сприятливо позначаються на здоров'ї ротової порожнини. Приміром, груша має високий вміст води, тому її споживання допомагає очистити зуби від бактерій, що накопичуються на їхній поверхні», — наголошує стоматолог Володимир Васильчук. 


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua