Топлене масло. Саме так наші бабусі називали гхі, яке отримували методом переплавлення, суть якого у випаровуванні води і видаленні молочних білків з вершкового коров’ячого масла. За такого методу молочний білок казеїн практично повністю видаляється.
Сьогодні масло гхі — це суперфуд, адже воно позитивно впливає на травлення, пам’ять та зір. Є джерелом поліненасичених жирів, що сприяють діяльності головного мозку.
Чим ще цікавий та корисний цей продукт, AgroPortal.ua розпитав у виробників.
Виробники «Добре Гхі» зазначають, що гхі кімнатної температури, приготоване за технологією древніх, є зернистим. Це обумовлено самим процесом топки масла.
«Звідки береться однорідне гхі? Є два способи: швидке охолодження — не кримінально, але вже трохи порушення технології, адже в древніх не було холодильників. А от додавання в гхі інших компонентів, окрім вершкового масла, — ось це вже кримінал», — зазначають виробники.
«Гхі зберігається набагато довше, ніж звичайне топлене масло, виготовлене промисловим способом. Не вимагає холодильника, якщо зберігається в герметичному контейнері, щоб запобігти окисленню. Аюрведи вважають, чим довше воно «дозріває», тим є кориснішим», — розповідає AgroPortal.ua власниця одеського бренду «Смак природи» Ольга.
Засновниця виробництва GheeSome Катря Чуквінська зазначає, що у складі їхнього масла лише один інгредієнт — коров’яче вершкове масло 82% найкращої якості, що є на ринку.
«У складі гхі зі смаками два інгредієнти: масло + натуральні розмарин, базилік, імбир та цибуля. Дехто каже, що наше масло не може бути таким смачним без підсилювачів смаку чи добавок, але правильна технологія виробництва, яку ми самі розробили + найкраща сировина + щира любов до справи творять дива», — стверджує Катря.
«Точка горіння масла гхі сягає 250°С. Тобто під час смаження воно не виділяє шкідливих для нашого здоров’я канцерогенів, які виділяє, приміром, соняшникова олія. Для порівняння: в оливкової олії точка горіння 160°С. На ній взагалі смажити не можна», — зазначає власниця бренду Ghee by Iren Ірина Стодольська.
Масло гхі має особливий ніжно-горіховий присмак. Саме тому воно чудово поєднується з кавовими нотками, вважає Ірина Стодольська. Окрім того, масло має безліч корисних речовин, якими збагачує кавовий напій.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua