Бобові культури є чудовими попередниками та мають високу цінність. Їх можна експортувати автотранспортом, що в сьогоднішніх умовах вкрай важливо. Після початку повномасштабної війни з усіх бобових культур в Україні найбільше постраждало саме виробництво нуту.
За даними «УкрАгроКонсалт», площі нуту суттєво скоротилися на Одещині — у 4 рази проти попереднього сезону. Лідером же з вирощування нуту торік стала Полтавська область — 0,7 тис. га. Загалом урожай бобових в Україні у 2023 році аналітики інформагентства оцінюють на рівні 390 тис. т.
Цікаві факти про нут розповідає засновник компанії ФОП «Цимбаліст» Леонід Цимбаліст. Він з 2017 року успішно працює у секторі переробки харчових продуктів, зокрема займається виробництвом продукції з нуту.
Нут є повноцінною альтернативою тваринному білку і здатний наситити організм людини не гірше, ніж м'ясо. У 100 г нуту міститься майже 63 г вуглеводів та 20,1 г білка. Варто відзначити, що білок нуту містить усі 9 незамінних амінокислот, тому він є високоякісним замінником тваринного білка.
Покупці можуть придбати сорти з кремовим, жовтим і коричневим забарвленням бобів. Незалежно від цього поживна цінність продукту залишається незмінною.
Це означає, що бджоли можуть літати та запилювати рослини без жодного ризику від гербіцидів, немає такого ж впливу на інших комах, не відбувається зараження ґрунту, водних ресурсів та повітря.
Виробництво рослинного білка з нуту допомагає економити питну воду на планеті. Для отримання 1 тонни рослинного білка витрачається у 15 разів менше води, ніж для отримання тваринного білка.
Завдяки великій кількості фермерських господарств в Україні, які вирощують нут, ми маємо його стабільні постачання цілий рік. Культура належить до бобових, насичує ґрунт азотом і виступає чудовим попередником для озимих. До того ж завдяки високій вартості нут дає втричі більший прибуток з гектара, ніж горох чи соя.
Загалом є два варіанти вживання нуту в їжу. Традиційний — замочити на ніч, боби набухнуть, і потім зварити суп чи зробити хумус. Є ще такий варіант — нут можна проростити і використати зелень для салату.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua