Неможливо уявити червень без полуниці. Сезон збору ягоди з відкритого ґрунту дещо затримався через холодну та затяжну весну — приблизно на 2 тижні. Причиною цьому стали заморозки, що пошкодили ранні сорти, а також на ринок значно вплинула окупація Херсонщини.
Полуниця має приємний смак, який підвищує настрій та є природним антидепресантом. Чим ще особлива ця ягода — розповідає власниця «Етно-Ферми» (Полтавська обл.) Юлія Пархомець.
Це правда, але ми не розмножуємо полуницю насінням, лише вусами, оскільки їх вона пускає вдосталь. Найбільше — у перший рік. Тому в цей рік ми обриваємо всі квіти і збираємо лише вуса (посадковий матеріал). А на другий рік навпаки — обрізаємо вуса, а квіти залишаємо, щоб збирати врожай. Найбільше ягід кущ дає саме на 2-й рік.
Полуниця у вирощуванні невибаглива, потрібно лише підібрати хороший сорт, дотримуватись правильного сусідства та сівозміни, проводити профілактичну обробку, не загущувати кущі. Якщо слідувати рекомендаціям, то можна навіть з маленької ділянки отримувати великі врожаї.
Якщо полуницю постійно заливати, вона стає менш солодкою. У Полтавській області декілька років поспіль була посуха. За рахунок обмеженої кількості сонячного тепла ягода теж втрачає свій смак.
Маринувати я не пробувала, але метод цікавий. Ми заморожуємо її окремими ягодами та у вигляді пюре, таким чином найкраще зберігаються вітаміни. Ще сушимо. Виходять дуже смачні полуничні чіпси, які теж зберігають свою користь.
Більш червона полуниця містить більше вітамінів А, В1, В2, С, Е, К, РР. Ще ягода багата на мікроелементи: магній, цинк, натрій, залізо, кальцій та мідь.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua