Авокадо — суперфуд нового покоління

17 жовтня 2019, 06:00 7521

Сьогодні практично вся молодь світу включає до свого ранкового раціону авокадо. Адже це не лише корисно, а й смачно. Однак авокадо може бути і небезпечним для здоров’я: американські дослідники виявили в ньому токсини.

Щоб не зашкодити своєму організмові, авокадо треба правильно не лише їсти, а й вибирати, особливо якщо ви його куштуєте в екзотичній країні. Редакція AgroPortal.ua розшукала найбільш поширені міфи про цей суперфуд і вирішила їх розвінчати.

Міф 1. Авокадо — це овоч 

Авокадо дійсно за своїм складом та зовнішнім виглядом нагадує овоч, але все-таки це фрукт. Він вирощується на деревах у країнах з тропічним та субтропічним кліматом. Як правило, плоди авокадо зрізають з дерева недозрілими. Достигають вони в процесі зберігання та транспортування.

Міф 2. Щоб розрізане авокадо не потемніло, його необхідно зберігати разом зі шматочком цибулини

Редакція AgroPortal.ua вирішила самостійно перевірити цей спосіб, і ось що з цього вийшло. Авокадо ми поділили на дві частини: одну помістили в пакет зі шматочком цибулини, а іншу — без. Через 3 дні коричневі потемніння були виявлені в обох випадках, проте там, де була цибулинка, вони не такі насичені й немає жодних ознак гнилі.

Міф 3. Авокадо за поживністю може замінити стейк 

«Насправді калорійність авокадо доволі висока. Удвічі більша за калорійність банана, наприклад. Але до стейка за поживністю авокадо не дотягує. При цьому фрукт є чудовим джерелом корисних рослинних жирів, а отже для здоров’я авокадо значно привабливіше за стейк», — стверджує засновник інтернет-магазину екзотичних фруктів Fructo Ігор Крамарець.

Міф 4. Вживаючи авокадо, можна схуднути

За словами дієтолога-консультанта Eat Easy Анастасії Лукаш, авокадо часто додають до складу багатьох індивідуальних раціонів харчування, адже повністю виключати жири з їжі вкрай шкідливо.

«Плід містить безліч жирів, а також L-карнітин, який прискорює метаболізм і допомагає «спалювати» зайву вагу. Людям, що страждають від захворювань шлунково-кишкового тракту, цей плід особливо корисний. Завдяки харчовим волокнам, які знаходяться в авокадо, також поліпшується стан кишечника, — каже дієтолог. — Відсутність холестерину в авокадо, а також високий вміст мононенасичених жирних кислот сприяє зниженню загального рівня холестерину, а також цукру в крові. Періодичне вживання невеликої кількості авокадо корисне для людей із захворюваннями серцево-судинної системи, а також діабетом. Якщо правильно вживати авокадо (із сумісними продуктами, в потрібній кількості в потрібний час доби), можна схуднути!»

Міф 5. Чим темніше авокадо, тим воно стигліше

За словами Ігоря Крамарця, є авокадо звичайне і хасс. Авокадо хасс має темно-фіолетову шкірку і майже завжди є стиглим та готовим до вживання. «Якщо ви бачите звичайне зелене авокадо, яке вже стало темним, скоріш за все, цей фрукт перестиг і не підходить до вживання. Стигле звичайне авокадо має зелену шкірку та м’якоть, яка продавлюється при натисканні», — додає він.

Міф 6. У кісточці авокадо міститься багато вітамінів

«У кісточці авокадо разом з іншими корисними складовими присутній фунгіцидний токсин persen. Ця ж речовина є в шкірці авокадо та інших частинах рослини. У невеликих кількостях він нешкідливий для людини, проте може стати причиною травного розладу або алергічної реакції», — каже Анастасія Лукаш.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua