Чай — напій, необхідний кожному

22 червня 2017, 07:00 6237

Половина українців розпочинають свій ранок з чашки підбадьорливого чаю, причому споживають цей напій, скоріше, за звичкою, ніж усвідомлено. Чайні традиції прийшли до нас зі Сходу та укорінилися в Україні досить давно, проте існує багато міфів щодо цього тонізувального напою. Редакція AgroPortal.ua вирішила їх розвінчати.

Міф 1. Чай — тонізувальний засіб, тому його краще пити вранці

Крафтові виробники автентичного українського іван-чаю «Всесвіт» стверджують, що чай є тонізувальним напоєм, тому що у ньому міститься кофеїн. Його багато у зеленому чаї, трішки менша — у чорному.

Міф 2. Чай з молоком шкідливий. Його потрібно пити без усяких добавок

Коли ми змішуємо молоко з чаєм, в'язка речовина танін, що міститься в останньому, утворює з молоком хелатні комплекси. Простіше кажучи, змінюється хімічний склад чаю: він меншою мірою тонізує і впливає на судини (справа в тому, що до складу чаю входять вітамін Р і рутин, а також інші речовини, які зміцнюють судинну стінку).

Міф 3. Чай у пакетиках — це чайне «сміття»

«Пакетований чай виготовляється із найдрібніших фракцій чайного листа, що являють собою так званий відсів — відходи від виробництва байхового та дрібнолистового чаю, — розповідають крафтові виробники автентичного українського іван-чаю «Всесвіт». — Такий відсів не дуже ароматний і смачний, але може використовуватися як напій, бо все одно складається із часточок чайного листа. Проте сьогодні, щоб задовольнити попит сегменту HoReCa (закладів харчування і готелів), виробники чаю роблять пакетовану форму для зручності використання. У такому разі ми можемо зустріти якісний продукт, що фасується у пакетики з якісного матеріалу, а на полицях супермаркетів дешевий сегмент чаїв являє собою ніщо інше, як відходи виробництва».

Міф 4. Не можна пити зелений чай у великих кількостях, тому що він впливає на репродуктивну функцію

Взагалі в чаї немає жодних речовин, які могли б зашкодити організму. Якщо ми не говоримо про ті важкі метали, які накопичуються у разі довгого зберігання.
У зеленому ж чаї міститься рутин, за рахунок цього напій сприяє зниженню тиску.

Міф 5. У каві і чаї — однакова кількість кофеїну

Все залежить від того, який це чай і яка це кава. У високоякісному китайському чаї кількість кофеїну (теїну) дуже значна, проте він відрізняється дією на організм від кавового кофеїну. Різну дію від кави та чаю споживач може відчути на собі, — розповіли для AgroPortal.ua власники чайної «Тайстра Зілля». — Ефект від кави миттєвий, вона одразу агресивно діє на нервову систему і дає потужний ефект бадьорості. Щоправда, цей кредит енергії дуже швидко доводиться віддавати, ще й з відсотками: через деякий час від міцного еспресо хочеться спати. З чаєм все інакше. Чайний теїн діє довше та м’якше. Він повільно підвищує настрій, прояснює думки та дарує довгий енергетичний заряд без потреби його повертати».

Міф 6. Червоний чай (каркаде) в гарячому вигляді підвищує тиск, а в холодному — знижує

Звичайно, підвищення тиску відбувається за рахунок того, що напій п'ється в гарячому вигляді, — сам чай не має такої властивості. А в холодному вигляді пониження тиску відбувається за рахунок зміцнення стінок судин, адже в каркаде міститься вітамін С. Також червоний чай підвищує кислотність шлунка, тому його потрібно пити з обережністю людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Міф 7. Чай має бути міцним

Звичайно, що міцніший чай, то міцніші його складові. Якщо ми говоримо про чай у пакетиках, то він має заварюватися одну-дві хвилини. Потім пакетик потрібно вийняти, інакше в напої утворюються шкідливі речовини. На міцність чаю  впливає метод заварювання. Якщо заварювати чай довго, то він встигне виділити велику кількість кофеїну, відповідно, чим менше заварювати — тим менша кількість даного компонента може виділитися. «По суті, людина сама вирішує, якої міцності  чай буде у її горнятку. Для цього потрібно правильно обрати сорт чаю. Взагалі немає кофеїну у фруктових чаях, трав’яних зборах, етнічних напоях: ройбуш, лапало, туласі, іван-чай» — розповідають власники чайної «Тайстра Зілля».  


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua