Чи настільки корисний столовий буряк, як про нього говорять?

11 квітня 2019, 07:00 6185

Не варто думати, що столовий буряк є лише основним інгредієнтом для салатів і борщу. Користь цього овочу вчені довели не раз. Всі вони говорять, що буряк повинен бути в раціоні кожної людини. Але все ж існують міфи про цей овоч, які редакція AgroPortal.ua з допомогою провідних фахівців взялася розвінчати.

Міф 1. Вживання буряка посилює апетит

«Вірніше буде сказати — нормалізує апетит. А все завдяки органічним кислотам і клітковині в складі буряка. І, як наслідок, якщо у людини був недостатній рівень апетиту, після додавання до свого раціону столового буряка вона може відчувати його суттєвий приріст», — розповідає дієтолог-консультант Eat Easy Анастасія Лукаш.

Міф 2. Буряк рекомендується вживати жителям великих міст

«Буряк містить пектини, які виводять з організму важкі метали, тому вказаний коренеплід рекомендований до вживання жителям великих міст. До того ж споживання столового буряка стимулює утворення червоних кров'яних тілець і сприяє підвищенню гемоглобіну. А взагалі потрібно споживати різні овочі та фрукти, для того щоб наше харчування було збалансованим», — каже завідувач кафедри рослинництва, доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН Світлана Каленська.

Міф 3. Вживаючи буряк, можна схуднути

Анастасія Лукаш стверджує, що буряк — висококрохмалистий вуглевод, і його використання в програмі зниження ваги неоднозначне. «Я рекомендую його включати тільки в першій половині дня. А з огляду на сучасні звички харчування, процес травлення у багатьох людей порушений. Буряк у раціоні покращує роботу шлунково-кишкового тракту і самопочуття», — каже дієтолог.

Міф 4. Буряк в холодильнику зберігається менше 1 місяця

«Столовий буряк не рекомендується залишати в холодильнику на тривалий час, оскільки він починає швидко втрачати вітаміни і вологу. Перед тим як покласти буряк на зберігання в холодильник, його необхідно помістити в чисті поліетиленові пакети. Попередньо в пакетах потрібно зробити кілька дірочок, — розповідає Світлана Каленська. — Але якщо у вас є можливість зберігати овочі в погребі, то присипте їх піском, для того щоб вони довше зберігалися».

Міф 5. Бадилля буряка корисніше за коренеплід

За словами Світлани Каленської, практично всі частини буряка корисні, і їх можна вживати. Бадилля ми використовуємо в салати або супи, а коренеплід — при приготуванні борщу, вінегрету та інших страв. Але варто пам'ятати, що якщо ми хочемо отримати саме коренеплід, то повинні залишати певну частину бадилля, адже буряку потрібні пластичні речовини, для того щоб він повноцінно сформувався.

Міф 6. Сік буряка є лікувальним

«Безумовно, як і будь-який інший овоч, багатий на вітаміни і мінерали, у помірних дозах столовий буряк може мати лікувальну дію. Завдяки високому вмісту натрію сік буряка позитивно впливає на кровоносну систему, сприяє притоку крові до головного мозку і знижує тиск. Бетаїн, який міститься в буряку, допомагає очистити печінку: власне основна маса ліків для очищення печінки складається з цієї речовини, — стверджує Анастасія Лукаш. — Яскраво-червоний колір буряка свідчить про високий вміст заліза, що допомагає при дефіциті заліза та анемії. У складі буряка домінує фолієва кислота, яка найкраще за всіх бореться зі зморшками, зберігаючи нашу шкіру молодою».


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua