Як вирощувати та скільки споживати: все, що потрібно знати про солодкий перець

09 листопада 2024, 06:20 791

Всі ми купуємо і споживаємо болгарський перець. Але чи задумувалися ви, чому він не американський, адже саме Південна Америка є його домівкою? Відповідь проста: в часи СРСР перець переважно імпортували з Болгарії, звідти й пішла назва.

Фермерка з Вінниччини Катерина Олійник (бренд «Кучерява фермерка») говорить, що краще такий перець називати просто солодким. Цього сезону вона виростила на своїй фермі 35 різних сортів і гібридів перцю. Серед них є вже типові для України види, а також супергострі.

Катерина Олійник, фермерка

Цього року врожай склав близько 20 т, але ми продовжуємо сезон. Зараз збираємо солодкі та гострі перці в теплицях. На переробку пішла лише тонна. Наступного року розглядаю варіант збільшення площі закритого ґрунту, адже в теплиці перець значно збільшує врожайність і суттєво покращує ефективність використання землі.

AgroPortal.ua зібрав найбільш поширені твердження про солодкий перець, які Катерина Олійник прокоментувала.

Катерина Олійник: За своєю природою весь перець є багаторічним. Він родом з Південної Америки, де зовсім інша сезонність, тож там може рости по 5-7 років. Але в наших широтах його життя обмежене морозами.

Теплиця дає нам величезну перевагу у вирощуванні й дозволяє зібрати вищий врожай. Вона створює ідеальні умови того місця, де «народився» перець. Відповідно, будь-який сорт за вегетацією у теплиці дасть кращий врожай, адже там йому комфортніше.

Катерина Олійник: У догляді за перцем потрібно правильно підібрати воду — неправильна кислотність або електропровідність води позначиться на врожайності. Окрім цього, температура, добрива, вітер, сонце, вологість, підв’язаний чи не підв’язаний перець — величезна кількість чинників тією чи іншою мірою суттєво впливає на кількість і якість плодів.

З мого досвіду, перці сортові вибагливіші до наших природних умов.

Катерина Олійник: Азот просто необхідний перцю для життя та плодоношення. Без достатнього вмісту азоту в ґрунті овоч зупиниться в розвитку. Азот разом із фосфором та калієм — це три основні кити, завдяки яким росте і розвивається не тільки перець, а й усе навколо.

Надлишок азоту або його внесення в невірну фазу росту рослини в народі називається «жируванням», що призводить до інтенсивного росту перцю без плодів.

Аби цього не трапилося, важливо, щоб одразу після висадки в ґрунті був великий вміст фосфору, адже саме він сприяє гарному укоріненню і розвитку кореневої системи. Оскільки азот відповідає за розвиток зеленої маси, він потрібен рослині тоді, коли вона інтенсивно росте. А після зав'язування плодів слідкуйте за вмістом калію в ґрунті, адже без нього плоди не наберуть достатньої форми і смаку.

Катерина Олійник: Перець справді можна зривати на стадії технічної зрілості. Плід уже набрав потрібну форму і почав набирати колір. Зазвичай у такій стадії зривають фермери, щоб зекономити ресурс і потенціал рослини, адже коли зриваємо ледь дозрілий плід, рослина переключає свої ресурси на інші. А зірваний плід набирає колір у ящику.

На мою думку, такий плід дещо програє у смакових властивостях тим, які дозрівають на кущі. Я в своїй роботі не зриваю плоди на стадії технічної зрілості. 

Катерина Олійник: Солодкий перець має величезну кількість вітамінів, зокрема вітаміну С у свіжому перці майже втричі більше, ніж у лимоні. Навіть після маринування, наприклад, за традиційним українським рецептом з часником та медом, солодкий червоний перець матиме стільки ж вітаміну С, як і свіжий лимон.

Катерина Олійник: Свіжий, пружний та зелений хвостик означає, що перець зовсім нещодавно зірваний з куща, або його дуже добре зберігали. А ще перед купівлею я раджу його понюхати. Перець зазвичай має або дуже ніжний запах, або його зовсім немає, але точно він не повинен мати жодних яскраво-насичених ароматів.

Катерина Олійник: Для здорової людини, яка не має непереносимості перцю, алергічних реакцій, овоч абсолютно безпечний і не має конкретних обмежень щодо споживання.

Але є нюанс. Можемо згадати ситуацію, яка була минулої зими, коли в Україну завезли перець, здається, єгипетського походження. В його складі знайшли підвищений рівень інсектициду, який був покликаний паралізувати нервову систему комах-шкідників. На жаль, наша нервова система також реагує на діючу речовину інсектициду, і в результаті ми спостерігали велику кількість отруєнь, викликаних таким перцем.

Тому обирати перець, як і іншу їжу, варто з особливою обережністю. А ще краще — купуйте продукти від локальних виробників і споживайте їх сезонно, тоді ризики значно зменшуються. 


Маринований перець ТМ «Кучерява фермерка» входить до «Неймовірної крафтової торбини» — платформи, де об'єднані українські виробники крафтової продукції.


Іванна Панасюк, AgroPortak.ua