Аграрний лайфхак // Актуально про мікоризу

20 лютого 2019, 06:02 4485

На земній кулі останнім часом спостерігаються значні зміни клімату, які проявляються насамперед у глобальному потеплінні, континентальних температурних аномаліях тощо. У багатьох регіонах світу посуха лімітує продуктивність сільськогосподарських культур. На рівні цілої рослини відповідь на стрес, викликаний посухою, включає: затримку росту листків, стебла, а за тривалої посухи — і коренів; закривання продихів; пригнічення фотосинтезу і дихання; зменшення надходження асимілянтів до органів, що ростуть; прискорення старіння листків; затримку росту і недорозвинення генеративних органів; збільшене співвідношення корені/пагони.

Одним із способів підвищення продуктивності сільськогосподарських культур за умов посухи світова наука запропонувала інокуляцію (мікоризацію) коренів рослин АМ (арбускулярна мікориза) грибами. Як свідчать численні дослідження, присвячені цій проблемі, майже у 90% експериментів утворення мікоризи сприяло поліпшенню росту рослин, а також збільшенню продуктивності різних сільськогосподарських культур. Вважають, що така позитивна відповідь на колонізацію АМ грибами переважно відбувається за рахунок підвищеного поглинання мікоризою зв’язаної вологи та вологи з більш глибоких шарів ґрунту. Крім того, встановлено ефективне вбирання не лише відносно нерухомих іонів із ґрунту, як, наприклад, фосфору, калію, кальцію, магнію, сірки, цинку, міді, заліза, але й посилене поглинання і транспорт значно рухоміших іонів азоту, особливо за умов посухи.

Прижившись на рослині, микоризні гриби розмножуються на коренях рослин і поширюються в навколишній ґрунт у вигляді великої маси абсорбуючих ниток, збільшуючи поглинання рослиною води і поживних речовин. Ці нитки більш ніж на порядок тонші за кореневі волоски і тому здатні проникати в найтонші пори ґрунтових мінералів, які є навіть у кожній окремій піщинці. У одному кубічному сантиметрі ґрунту, що оточує корені, загальна протяжність ниток мікоризи складає від 20 до 40 метрів. Гіфи грибів поступово руйнують ґрунтові мінерали, добуваючи з них мінеральні елементи живлення рослин, які не знаходяться в ґрунтовому розчині, особливо такий важливий елемент як фосфор.

Ще одна важлива функція мікоризи — перешкоджання зараженню коренів паразитичними грибами і бактеріями, а також вплив на склад ризосферних організмів.

На сьогодні не тільки експериментальні, а й виробничі показники доводять, що система вирощування сільськогосподарських культур, яка контролюється мікоризою, є на кілька порядків стійкішою і ефективнішою для підвищення врожайності при зменшенні затрат на виробництво. За даними VII Міжнародної конференції по мікоризі (2013 рік, Нью-Делі), за використання мікоризи в різних ґрунтово-кліматичних зонах було досягнуто наступного збільшення врожайності культур: соя — від 15 до 40%, кукурудза — від 20 до 70%, зернові колосові — від 15 до 30%, овочеві — від 30 до 200%.

Найбільш швидкий та ефективний спосіб для насичення популяціями мікоризи поля — застосування комерційного мікоризного інокулянту при передпосівній обробці насіння, зокрема таких культур як соя, соняшник і кукурудза. І тут однією з найбільш вдалих є розробка британських вчених мікоризного препарату Мікофікс на основі ендомікоризного гриба Glomus intraradlces, яка відкриває нову сторінку в оптимальному насиченні ґрунту мікоризантом.

Дані лабораторних досліджень впливу Мікофіксу на посівні якості насіння кукурудзи і соняшнику свідчать про незаперечну ефективну дію мікоризанту ще на старті розвитку культури. Встановлено як приріст схожості насіння, так і ваги 10-ти ростків рослин (мал. 1-2).

 
Мал. 1. Результати пророщування насіння кукурудзи, обробленого препаратом Мікофікс
Мал. 1. Результати пророщування насіння кукурудзи, обробленого препаратом Мікофікс
 
Мал. 2. Результати пророщування насіння соняшнику, обробленого препаратом Мікофікс
Мал. 2. Результати пророщування насіння соняшнику, обробленого препаратом Мікофікс

Широке використання Мікофіксу вже на початкових етапах може збільшити прибуток за рахунок прибавки врожаю і відразу ж зекономити кошти на добривах. А у випадку сої, незалежні польові дослідження доводять, що використання мікоризного гриба Glomus intraradlces в умовах Центрально-Західного Лісостепу може призвести до підвищення врожайності від 9 до 20%. Крім того, мікоризація ґрунту буде працювати і на перспективу за рахунок покращення структури ґрунту, його оздоровлення, покращення фітосанітарного стану.


AgroPortal.ua за матеріалами ГК VITAGRO