Аграрний лайфхак // Сучасне обладнання для переробки зерна

30 серпня 2018, 06:16 4753

Якість борошна і круп багато в чому залежить від ефективності обладнання, на якому їх виробляють. У процесі виробництва можна виділити 2 основних етапи: сушіння і безпосередньо переробку. При цьому потрібно обов'язково враховувати, яке обладнання потрібно для того, щоб із зібраного зерна отримати готовий продукт. Для цього варто отримати додаткову інформацію про сушіння зерна, виробництво борошна та виробництво круп.

Сушіння зерна

 

 

Дану культуру сушать перед закладанням на зберігання і безпосередньо перед переробкою на борошно або крупу. У першому випадку використовують лоткові сушарки. Вони являють собою великий короб, на який спрямований потік теплого повітря. Температура і тривалість сушіння залежать від виду культури і її вологості перед закладанням.

Вертикальна сушарка влаштована інакше. У ній зерно послідовно проходить через кілька секцій, де контактує з гарячими трубами. Після цього культура подається в охолоджувальний відсік, який продувається холодним повітрям. На виході отримують абсолютно суху культуру, придатну для подальшої обробки.

Виробництво борошна

Виготовлення борошна можна розділити на 5 основних етапів:

1. Видалення домішок і поділ зерна. На цьому етапі потрібні каміннєвідбірники, повітряні сепаратори, трієри і пневмосортувальні столи.

2. Підігрів та зволоження. Щоб зерно добре піддавалося подальшій обробці, воно повинно відповідати певним фізичним властивостям. Для цих цілей використовують спеціальні підігрівачі та зволожувачі.

3. Обробка поверхні. Пшеницю обробляють на обоєчних і вимольних машинах, дебрандерах.

4. Подрібнення. Щоб подрібнити зерно на борошно, на виробництвах використовують вальцьові верстати.

5. Поділ борошна на фракції і розподіл їх за сортами. Для цих цілей використовують борошняні розсіви.

«Оліс» пропонує якісне обладнання для всіх етапів виробництва борошна — від сушіння до поділу його за сортами.

Виробництво круп

Виробництво круп — теж лінійний і поетапний процес. Для кожної культури зазвичай виготовляють спеціалізовану установку: гречезаводи — для гречки, просозаводи — для пшона і т.д. Зустрічаються також універсальні установки, в які можна закладати зерно декількох видів. Всього у виробництві круп виділяють 4 етапи:

1. Відділення домішок. Для цих цілей використовують ситові та повітряні сепаратори, пневмосортувальні столи, трієри і каміннєвідбірники.

2. Обробка поверхні. Перед подрібненням зерна обробляють на лущильних і шліфувальних машинках, остюколомачах і пуховіддільниках.

3. Дроблення. Крупу подрібнюють на вальцьових і плющильних верстатах, розколювачах і подрібнювачах.

4. Відділення відходів і формування готової продукції. Щоб видалити непотрібні домішки, подрібнену крупу пропускають через просіювачі.

Переваги пристроїв для зберігання і обробки зерна

Зернопереробне обладнання від «Оліс» налічує понад 200 найменувань товарів. Як правило, кількість зернопереробного обладнання на багатьох заводах можна скоротити. Для цього потрібно замінити старі малоефективні машини на сучасні — більш продуктивні й прості в експлуатації.

При розробці обладнання компанія «Оліс» приділяє особливу увагу санітарно-гігієнічним вимогам до продукції. У конструкціях машин і установок широко використовуються полімери і нержавіюча сталь, оскільки вони безпечні для зерна на всіх етапах переробки. 


AgroPortal.ua за матеріалами компанії «Оліс»