ТОП-8 креативних способів використовувати харчові відходи

24 червня 2021, 06:03 3201

Харчові відходи — серйозна проблема в усьому світі. Фактично третина продуктів, вироблених для людства, викидається на смітник.

Розповідаємо, як можна використовувати залишки їжі, щоб допомогти планеті та собі самим.

Засолити кавунові кірки

Звикли викидати шкірку кавуна? А можна її зберегти і замаринувати, щоб отримати хрустку смачну закуску. Як і при маринуванні інших фруктів і овочів, варіть кавунові кірки в розчині оцту, води, цукру та солі (можна додати приправи і спеції), поки вони не стануть м'якими, а потім зберігайте їх у холодильнику.

Зробіть грінки з черствого хліба

Якщо у вас засох буханець хліба, не поспішайте викидати. Натомість приготуйте смачні домашні грінки. Спочатку наріжте буханець кубиками і полийте їх оливковою олією і приправою на ваш вибір. Потім викладіть кубики на деко і запікайте протягом 10−15 хвилин при температурі 200°C або до хрусткої скоринки і золотистого кольору.

Обсмажте стебла листової зелені

У листової зелені, як правило, є волокнисті стебла, які важко їсти. Однак замість того щоб викидати їх, ви можете нарізати їх на дрібні шматочки і обсмажити з невеликою кількістю оливкової олії і ваших улюблених приправ. Стебла листової зелені не тільки допомагають скоротити кількість харчових відходів, але і є відмінним гарніром, багатим на поживні речовини. 

Збережіть бадилля буряку, моркви і редису

Більшість людей відмовляються від бадилля — зелені коренеплодів, таких як буряк, морква і редис. Ця зелень не тільки їстівна і поживна, але і вельми універсальна. Ви можете замінити нею іншу зелень у великій кількості рецептів. Спробуйте обсмажити листя в якості легкого гарніру або додати їх у салат, суп, песто або хумус.

Приготуйте овочевий бульйон

Один із найкращих способів використовувати обрізки овочів — приготувати овочевий бульйон. Просто додайте овочеві обрізки у велику каструлю, залийте їх водою, додайте трави і приправи, доведіть до кипіння і варіть 20−30 хвилин. Потім процідіть бульйон через дрібне сито, перекладіть його в ємність і заморозьте або охолодіть. Ви можете використовувати домашній овочевий бульйон для приготування макаронів або круп або додавати його в супи і тушковані страви, щоб посилити смак.

Зваріть варення зі шкірки фруктів

Замість того щоб викидати шкірку яблук або апельсинів, ви можете приготувати з неї смачне варення. Варіть шкірку у воді протягом 25−30 хвилин, процідіть і кип'ятіть рідину на сильному вогні з цукром і лимонним соком, потім розлийте в стерилізовані банки.

Використайте шкірку цитрусових для освіжувача повітря

Цедра цитрусових — відмінне доповнення до домашніх освіжувачів повітря, оскільки вони поглинають запахи. Один зі способів зробити це своїми руками — вибрати м'якоть з фруктів, таких як грейпфрут, лайм або апельсин, і заповнити шкірку сумішшю морської солі, трав і ефірних олій.

Заморозьте томатну пасту

У банці залишилося трохи томатної пасти? Замість того щоб викинути, ви можете заморозити томатну пасту і продовжити термін її зберігання. За допомогою маленької ложки викладіть томатну пасту на вистелене деко і заморозьте, поки вона не затвердіє. Через кілька годин перекладіть шматочки в поліетиленовий пакет і покладіть у морозилку.


AgroPortal.ua за матеріалами Life.nv.ua