Ранкова кава // Чим харчуватимуться люди в майбутньому

20 травня 2019, 07:00 2342

Можна лише припустити, які тенденції в харчуванні чекають на людство. Щорічно змінюються уподобання, історія і географія, соціальні та економічні умови, екологія. Все це буде позначатися на продуктах, техніках приготування і кінцевих стравах.

Мінімум свинини

Експерти вважають, що рівень споживання свинини знизиться ще більше. Цьому сприяють як релігійні причини, так і принципи здорового харчування. Кількість мусульман на планеті зростає швидше, ніж представників інших конфесій. Серед мусульман найвища народжуваність, і вони активно емігрують в немусульманські країни. А повальне захоплення правильним харчуванням, де немає місця занадто жирному м'ясу, також веде до зменшення споживання свинини.

Овочі в пустелі

Вегетаріанство набуває все більших масштабів. Щорічно у цього харчування з'являється все більше і більше прихильників. А значить, рівень споживання овочів і зернових у майбутньому виросте в рази. Сільськогосподарських територій вже не вистачає, і вчені працюють над створенням нових технологій вирощування — наприклад, теплиці в пустелі.

Генетики щосили розробляють нові сорти рослин, стійких до змін в згубній фітофлорі. Генні зміни стосуються і лікувальних властивостей: професор Кеті Мартін з Норіджу розробила сорт помідорів з високим рівнем пігменту антоціаніну, який захищає від деяких видів раку, серцево-судинних захворювань і недоумства.

М'ясо в пробірці

Вчені прогнозують, що споживання м'яса до 2050 року збільшиться вдвічі. Для вирощування тварин вже відведено 70% аграрних угідь, але цього замало. Це мало того, що призведе до зростання цін, так ще через шкоду розведення тварин для екології доведеться шукати альтернативні способи видобутку тваринного білка — вирощувати м'ясо штучно.

Суп із сарани

Ще одне джерело білка — комахи. Великий потенціал вчені бачать саме в ентомофагії (поїданні комах). Вирощувати комах простіше: вони холоднокровні, споживають в декілька разів менше корму, ніж тварини, дають набагато менше парникових газів і більше їстівного продукту.

Їжа з сонячної енергії

Найбільш незвичайною тенденцією в харчуванні є їжа з фотоелектрики. Процес створення таких страв дуже складний і трудомісткий. Потрібно встановити на площі, де вирощують сільськогосподарські культури, фотоперетворювачі з 30-процентним ККД і системи електросинтезу. Сонячна енергія буде перетворюватися на енергію харчових продуктів — білково-вітамінний концентрат, вуглеводи і ліпіди.


AgroPortal.ua за матеріалами Foodandmood.com.ua