Ранкова кава // Як їжа майбутнього зберігатиме екологію?

10 жовтня 2019, 07:00 1965

Щоби не витрачати багато часу на приготування їжі, зробити свій раціон максимально корисним і врятувати екологію, люди створюють нові технології харчування. Як це харчування полегшить наше життя? Давайте дізнаємося разом.

ДНК-меню проти серцево-судинних хвороб

Персоналізоване харчування передбачає можливість замовити в ресторані страву, що пасує до вашої генетики та особливостей організму. 

Така персоналізація набирає обертів у США, Великобританії, Японії тощо. А в ресторані Vita Mojo в Лондоні персоналізовані страви підбирають користувачам, які додали до свого акаунта генетичні дані.

З розвитком штучного інтелекту їх підбиратимуть, враховуючи ще більшу кількість інформації, наприклад, склад мікробіому кишечника. Крім того, доповнивши ДНК-тест результатами аналізу крові, можна отримати тактику харчування від нутриціолога. Таким чином людина може запобігти розвитку захворювань, до яких схильна, та покращити свій стан здоров'я.

Mind-дієта для щасливої старості 

За даними Інституту геронтології, кожна десята людина похилого віку стикається з деменцією — різновидом слабоумства, ліків проти якого досі немає. Одна з її форм — це хвороба Альцгеймера.

Знизити ризик розвитку деменції або зменшити прояви може спеціально розроблена MIND-дієта від учених медичного університету Чикаго. Вона поєднує середземноморську та DASH-дієту (від англ. Dietary Approaches to Stop Hypertension — дієта проти підвищеного тиску). Поки що MIND-дієту вважають найбільш ефективною тактикою харчування для профілактики деменції. Тому людям зі схильністю до цієї хвороби радять її дотримуватися.

Локальні продукти для збереження екології 

Раціональне веганство — це екологічно, бо навіть часткова відмова від тваринних продуктів береже природні ресурси. Однак якщо ви не хочете відмовлятися від м'яса, можете перейти на середземноморську дієту. Масовий перехід на цей спосіб харчування здатен скоротити глобальне потепління на 15% до 2050 року.

Також можна віддавати перевагу локальній їжі. Якщо обираєте між мексиканським авокадо та бринзою із Закарпаття, пам'ятайте, що останній варіант більш eco-friendly: на його транспортування потрібно менше пального.

Білок комах проти експлуатації тварин 

Ще один вихід для перенаселених міст — перехід на білок комах або створення м'яса у лабораторіях. Комахи менш примхливі у харчуванні, потребують менше площі, аніж худоба, а їхній білок і мінеральний склад майже не поступаються м'ясу. Окрім цього, дослідники з'ясували, що вживання цвіркунів сприяє збільшенню корисних бактерій у кишечнику.

Щодо м'яса, то його вирощування в лабораторії з часом повністю витіснить тваринництво: останнє шкодить природі та не є гуманним. Але ті, хто любить стейки, можуть не хвилюватися, адже штучне м'ясо не відрізнятиметься за смаком від натурального. У 2013 році бургер з «лабораторної» яловичини коштував 330 000 доларів, у 2018-му — 2 400 доларів, а до 2021 року його вартість збираються знизити до 5 доларів за штуку.

Поживні коктейлі для економії часу 

Сойленти — коктейлі з вітамінами, мінералами, мікро- й макроелементами та клітковиною. Перед вживанням потрібно лише додати в них воду. Крім того, що ви зберігаєте свій час, не витрачаючи його на приготування кількох страв, ви ще й вберігаєте планету від екологічної катастрофи. Адже для створення сойлентів не потрібні посівні площі чи пасовища, тисячі літрів води та пестициди. Зараз сойленти є популярними лише у Кремнієвій долині, проте поширення цього харчового тренду в Європі та усьому світі — питання часу.

Генна інженерія проти голоду 

За останні роки з'являється все більше підтверджень того, що генетично модифікована їжа не загрожує здоров'ю і, за результатами досліджень, шкодить навколишньому середовищу менше за немодифіковану. У 2016 році більше як сотня нобелівських лауреатів написали відкритий лист до Greenpeace з проханням переглянути негативне ставлення до цієї технології. За рік до того США і Канада першими схвалили продаж ГМ-тварин, а саме лосося.

Тому є велика ймовірність, що людство почне активно користуватися перевагами генетичної інженерії уже найближчим часом. Особливо в перенаселених мегаполісах.

Друкована їжа для персоналізованої дієти

В Японії планують відкрити суші-бар Sushi Singularity, особливістю якого стануть надруковані на 3D-принтері суші. Необхідні нутрієнти всередину додаватимуть роборуки. Забронювати столик у ресторані можна буде лише за кілька тижнів, попередньо надіславши свій зразок ДНК та мікробіому. Розробники концепції впевнені, що гіперперсоналізація — метод харчування майбутнього. До речі, такі ресторани вже з'являються в Америці, Індії та інших країнах.


AgroPortal.ua за матеріалами The-village.com.ua