Ранкова кава // Як припинити їсти? Основні правила харчування під час карантину

30 березня 2020, 07:00 3464

Під час карантину ми багато перебуваємо вдома і стикаємося з низкою проблем у харчуванні. Перша — це постійна спокуса їжею, бо холодильник завжди поруч. Розмиваються межі між роботою та прийомами їжі: людина починає частіше підходити до холодильника.

Часто карантин сприймають як своєрідну відпустку, люди розслабляються і перестають дотримуватися звичного режиму харчування, який підлаштований під робочий графік. Наприклад, починають їсти більше. Багатьом зараз нікуди не потрібно зранку спішити, розваги ми переносимо на вечірній час і поглинаємо багато їжі під час перегляду серіалу.

Головне правило — встановити свої харчові закони. На час карантину кожен для себе повинен скласти харчові правила. Окреслити для себе певні межі.

Ось кілька основних харчових правил, які можна ввести на час карантину.

1. Зменшити споживання чаю та кави. У робочому режимі та в офісі ми випиваємо по кілька чашок на день. Тепер ми перебуваємо вдома, і цей ефект бадьорості не так сильно потрібен. Звісно, якщо все обмежується чашкою кави зранку — без проблем, але нерідко до цих напоїв додаються різні солодощі та випічка. Тобто чашка кави чи чаю — це привід зайвий раз з'їсти щось смачне. З такими перекусами може назбиратись ще один повноцінний прийом їжі за калорійністю.

2. Режим прийому їжі. Людям, які на час карантину перейшли на віддалену роботу, варто розмежувати зону прийому їжі та зону роботи. Є сніданок, обід та вечеря, і є все інше — займатись цим на кухонному столі не варто. Це допоможе вберегти себе від поїдання страв за комп'ютером, під фільм чи серіал. Під час карантину можна практикувати інтервальне голодування: наприклад, ввести ранні вечері або перейти на дворазове харчування великими порціями. За такою схемою у порції ми можемо внести навіть невелику кількість солодкого для різноманіття.

3. Домашня кухня в пріоритеті. Зараз усі вдома, знайти час на приготування страв не так складно. Домашня їжа буде менш шкідлива, ніж фастфуд з доставки чи напівфабрикати з магазину, адже ми самі обираємо продукти, з яких готуємо. До того ж готувати вдома — дешевше.

4. Не прикрашати кухонні столи солодощами. Це та звичка, яка у багатьох людей збереглася з радянських часів. Як правило, це цукерки, печиво, горіхи, сухофрукти чи просто фрукти. Така їжа притягуватиме і буде зайвий раз спокушати зробити перекус або просто імпульсивно щось з'їсти. Людина тягнеться до цих легкодоступних харчів, і прийоми їжі впродовж дня зливаються в один, бо кожних 30 хвилин ми щось споживаємо. Коли немає вільних проміжків без прийому їжі, ми перевантажуємо свої травні залози, збивається виділення травних гормонів. Якщо рот постійно зайнятий харчами, стаються метаболічні порушення, які негативно впливають на здоров'я.

5. Не змішувати задоволення. Під час перегляду фільмів чи серіалів не варто їсти. Так ми створюємо гіпнотичний ефект змішування задоволень: поки ми зайняті переглядом, вживаємо багато їжі, кількість якої часто не можемо оцінити. Ми їмо не тому, що голодні, а просто займаємо руки. Тарілки їжі для перегляду кіно краще замінити на просто чай без нічого.

6. Обирати максимально цільні продукти. Це можуть бути заморожені овочі, бобові, крупи. Зараз чомусь багато людей скуповує гречку, але наш організм потребує різноманітної їжі. Часто під час карантину люди забувають про овочі, бо вони досить швидко псуються. Чудова альтернатива — заморожені овочі, які можна зберігати місяцями. Варто зробити запаси замороженої риби та м'яса, але не купувати вже готові напівфабрикати. Пельмені чи вареники з пачки — це може бути одноразова акція, але не вечеря на щодень.

7. Зменшити кількість білка в раціоні. У період карантину варто зменшити кількість м'яса. Більшість людей зараз вдома і не мають змоги відпрацювати увесь цей білок, який вживають за звичайного ритму життя. Надлишок білка в організмі впливає на мікробіом кишечника, який підв'язаний до стану імунітету. Краще вживати більше грибів, квасолю, горох і сочевицю. Крім того, можна влаштовувати дні без м'яса або молочної продукції, якщо такої багато у вашому раціоні — тобто створити розвантажувальні дні від продуктів, яких надлишок.


AgroPortal.ua за матеріалами The-village.com.ua