Ранкова кава // ТОП-10 продуктів, які зникнуть через зміни клімату

03 червня 2019, 07:00 1968

Кліматичні зміни неминуче тягнуть за собою і глобальну перебудову живої природи. Різкі коливання температурних показників, стихійні лиха негативним чином можуть вплинути на найпопулярніші та звичні продукти. Які складові раціону ризикують перетворитися на делікатеси?

Світові дослідники б'ють на сполох: улюблені напої і продукти можуть не пристосуватися до змін клімату. Поки що мова йде не про найближче майбутнє, але в межах декількох десятиліть людство має шанс милуватися смаколиками тільки на картинках. До вашої уваги — список зникаючих продуктів.

Шоколад. Какао, або шоколадне дерево — любитель високих температур і підвищеної вологості. За деякими даними, зміни клімату будуть супроводжуватися затяжними посушливими періодами, які нададуть сильний негативний вплив на виробництво шоколаду. Приблизно 1 мільйон тонн на рік — настільки за попередніми оцінками скоротяться поставки кондитерських виробів.

Чай. Інша небезпека підстерігає чайне листя. Нашестя різних комах спровокує занепад якості та кількості врожаю. Особливо під питанням існування найпопулярніших сортів, якщо не буде вжито заходів. 

 

Мед. Збільшення викидів вуглекислого газу знижує концентрацію білка в пилку — основному кормі бджіл. Через це зменшиться виробництво меду, і може знизитися популяція бджіл. У деяких районах Китаю дощі та град в період цвітіння дерев стали однією з причин масової загибелі смугастих трудівниць.

Рис. Вважається можливим скорочення рисових полів на 20-40%. Але існує й інша складність. Внаслідок підвищеної концентрації вуглекислого газу в атмосфері поживність цієї культури може значно знизитися.

Фрукти. Вишні, персики, яблука вважаються улюбленими ласощами мільйонів людей і символами справжнього літа. На думку вчених з Мельбурнського університету, для фруктових дерев зима може виявитися занадто спекотною, а екстремальна спека негативно позначається на всіх плодах, тим більше, на їхніх смакових характеристиках. Виробництво зменшиться, а якість погіршиться. 

 

Кленовий сироп. Улюблені ласощі, особливо зарубіжних гурманів. Експерти вважають, що снігу в зимовий період не вистачить, щоб покрити стовбури кленових дерев. Це може призвести до пересихання кореневої системи і малого росту стебел. Та й сезон збору кленового соку вже скоротився. Крім того, протягом наступних 80-ти років значно зменшиться територія зростання кленів.

Кава. До 2050 року прогнозується зменшення вдвічі земель, сприятливих для вирощування кавового дерева. Це призведе до зниження виробництва, зростання й так немаленьких цін, погіршення смаку і аромату.

Пшениця. Дослідниками з Університету Канзасу були спрогнозовані можливі втрати врожаю. Так, кожне збільшення середньої температури скорочує виробництво пшениці на 6%. Одна четверта частина знаходиться на межі зникнення. 

 

Арахіс. Трав'яниста рослина, яке забезпечує весь світ одним із найпопулярніших видів горіхів, відрізняється примхливістю. Йому потрібно 5 місяців стабільно теплої погоди з температурою в межах 22-28°C при вологому ґрунті. Періоди посухи і спеки несумісні з розвитком рослини.

Пиво. Також посуха і спека можуть призвести до зниження виробництва ячменю на 3-17%. Зростання цін на пиво просто неминуче!

Питаннями глобального потепління і зміни клімату вже давно стурбовані багато вчених мужів. Якщо людство хоче і далі насолоджуватися живою природою та її дарами, слід докласти певних зусиль!


AgroPortal.ua за матеріалами Joinfo.ua