Через теплу весну сезон полуниці цього року розпочався раніше, ніж торік, тож першу ягоду можна вже не лише придбати на ринку, а й самостійно зібрати на плантаціях.
Торік онлайн-видання AgroPortal.ua вже робило підбірку полуничних локацій.
Цього сезону ми знайшли нові господарства, де можна відпочити та власноруч зібрати ароматну ягоду.
На Рівненщині завітати на полуничні поля можна до ФГ «Гарден Біо». З 2018 року тут вирощують ягоду за органічною технологією.
«Загалом у нас в органіці 24 га. З них 2 га під полуницею, а тієї, що плодоносить, — 1 га. Все під «краплею». Сортів багато, але переважно нідерландської та італійської селекції. Полуниці на плодоношення даємо два роки», — розповідає AgroPortal.ua фермерка Тетяна Мельник.
Свою органічну ягоду родина Мельників самостійно продає на ринку. Також фермери приймають бажаючих приїхати та назбирати її прямо з поля. У ФГ «Гарден Біо» прогнозують, що полуничний сезон цього року триватиме два місяці. Тож встигніть завітати на цю локацію протягом літа.
Зелена екоферма «Копиця сіна» розташована у селі Пархимів Козелецького району на Чернігівщині. Цьогорічний сезон для відвідувачів тут відкрили 13 квітня.
Як повідомляють власники ферми, наразі самозбір призупинений, але бажаючі можуть приїхати погуляти та купити вже зібрану полуницю за ціною 100-120 грн/кг (ціна може змінюватись).
Для дорослих вхід коштує 120 грн, дітям від 3-х років — 100 грн, для менших дітей та військовослужбовців — безкоштовно.
«Коли самозбір буде відкритий, ми обов’язково повідомимо. Слідкуйте за сторіс! Дякуємо за розуміння. Чекаємо в гості! Ваша «Копиця сіна», — написали на своїй сторінці у соцмережах власники господарства.
Крім того, тут пропонують за попереднім записом екскурсію майстер-класи, бенкети, бронь альтанок, апі-будиночку.
Сімейне фермерське господарство «Полуничні пагорби» на 20 сотках у селі Нове Місто, що на Львівщині, вирощує полуницю у теплицях і відкритому ґрунті на 15 сотках.
Власники Світлана та Ігор Бегей наприкінці квітня вже збирали першу ягоду з тунелів. З поля полуниця пішла з другої половини травня. Вирощують італійські сорти.
З початком сезону фермери приймали у себе гостей. За вхід брали 250 грн. У вартість входить екскурсія тепличним господарством, напої, смаколики (пастила та зефір власного приготування), а також до пів кілограма полуниці різних сортів на дегустацію, зокрема полуниця в шоколаді.
Наразі ягоду з тунелів усю визбирали. Коли достигне нова, господарі знову прийматимуть гостей.
Тетяна Ярмоленко, Іванна Панасюк, AgroPortal.ua