Україна & Франція: унікальна історія вина

04 жовтня 2019, 06:04 5334

Найпопулярнішими серед споживачів залишаються ігристі вина, вважають французькі експерти. Причому ця тенденція характерна як для Франції, так і всього світу загалом. Другими ідуть червоні вина, потім і рожеві — переважно як сезонні. Наймасовіше купуються вина вартістю 5-8 євро за пляшку. Останнім часом збільшується споживання органічних вин, хоча вони все одно залишаються нішевими зі своїми 5% ринку. Вже не кажучи про біодинамічні вина, які претендують лише на 1%.

Для гурманів

Є такі теплі та атмосферні слова: «теруар» і «шато». Одразу уявляються невеликі виноградники без надмірної ідеальності в рядах і старих лозах. Сюди сонце заходить не працювати, а на спокій — відпочити у неформатних гронах, котрі стануть оригінальним, підкреслено не масовим вином, тільки для гурманів і шукачів романтичних пригод. Зазвичай є поруч маєток виноробів, шато — з винокурнею і підвалами, залою для дегустацій. Справжній рай для винних туристів.

Об’єктами для вибагливих цінителів вин з винограду, вирощеного в унікальних кліматичних умовах, багата і Україна. Цілком можемо приєднатися до родини вишуканих європейських шато.

Князівські колекції

Приміром, у селі Веселе на Херсонщині нові власники відродили історичне шато-виноробню князя П.М. Трубецького з 120-річним досвідом.

Місцеві натуральні напої об’єднані у 4 стилістичні колекції. Є свіжі та яскраві молоді вина, які ще не знали бочок. Крім того, витримані у французьких баріках не менше 6 місяців. А от марочні вина упродовж 2-х років витримувались у бочках. Найцінніші: лімітовані тиражі преміум-колекції з виділених ділянок виноградників з тривалою витримкою.

Історичне шато суворо дотримується принципу теруарності, виробляє вина на 100% із винограду, вирощеного на власних виноградниках, гарантує контроль якості на всіх етапах народження вина.

Спасибі вулканам

Зовсім несхожий на цей, але теж унікальний продукт можна спробувати в іншому кінці України. Поблизу Берегова на Закарпатті пролягли 272 га виноградників Chateau Chizay на дивних ґрунтах вулканічного походження. Південні схили пагорбів та м'який клімат дозволяють не поливати виноград штучно, ці місця мають статус вишуканого Карпатського теруару.

«N.B!» Порошкові вина – не більше, ніж міф

До речі, про вулканічне походження ґрунтів розповідають і на ще одному рідкісному винограднику, але вже у Франції. У містечку Савеньєр у долині річки Луари є 130 га унікального винограду, з якого роблять білі сухі вина Savennieres.

Темні сланцеві поклади, залишки магми, яка мільйони років тому виходила на поверхню, тут просто нависають над шляхом. Екскурсовод Полін показує їх дорогою на виноградники. Каже, не дивуйтеся, якщо наше вино має трохи мінерального, металевого присмаку. Це називають благородною кислинкою.

Місцеві грона пещені вітром з близького океану і лагідним сонцем. А ще тут не буває таких суворостей, як, наприклад, град. Місцевий клімат має навіть власну ознаку: анжуйська м’якість.

Помірятись історією

Французька екскурсовод нарікає, що архіви зберегли тільки поодинокі згадки про цю місцевість з ХV ст. Лише з ХІХ ст. край буквально ожив із появою залізниці. Багаті власники з Парижа та Нанта розкупили місцеві замки, відреставрували і розбудували, вклали гроші у благодатні виноградники.

Натомість виноробам Закарпаття з історією пощастило більше. Вона значно давніша. Хроніки ще ХIII століття зафіксували, що місцеве вино вживали найбільші тодішні правителі. Король Угорщини Іштван II подарував цю землю своєму підданому на ім'я Чепан, котрий мав спадкоємця Чиза. Володіння Чиз-тай, «маєток Чиза» поступово й закріпило назву «Чизай».

З XV століття виноробний маєток в урочищі Чизай з'являється на угорських мапах. Звідси замовляють собі вино володарі Мукачівського замку, королівські двори Європи та царіпівнічних земель.

Фото: Роман Протасевич
Фото: Роман Протасевич

Власність має значення

Французький виноградник Les Vins DOMAINE du CLOSEL в містечку Савеньєр ось уже кілька поколінь поспіль залишається у власності однієї родини. Причому господарюють тут виключно жінки. Можливо, тому тут так тихо і затишно.

А от закарпатський «Чизай» пережив різні владарювання. Виноградні площі рекордно збільшували за радянської влади. Правда, радгоспи змінили й пріоритети: з акцентом на велику кількість виноматеріалу і поступками щодо якості. Антиалкогольна кампанія кінця 80-х винищила більшість європейських сортів. Лише 90-ті роки дали початок відродженню давньої традиції.

Тепер «Шато Чизай» має статус туристичного об’єкту і вигляд заміського палацу. Виготовляє вина винятково з власного врожаю. Розвиває регіональний бренд «Закарпатське вино». ChateauChizay — єдина виноробня України, сертифікована для виробництва кошерного вина, що розширює можливості експорту.

Зворушливу міні-серію «Сакура Закарпаття» вирізняє той факт, що вино розливають у пляшки тільки в тижні, коли на Закарпатті квітне дерево японської вишні.
Разом із музикантом Олегом Скрипкою «Шато Чизай» створює авторське вино «Країна мрій».

Джерело фото: chizay.com
Джерело фото: chizay.com

Біодинамічне вино

Полін з 2018 року співвласниця Les Vins DOMAINE du CLOSEL. Господарює разом із представницями тутешньої родини. Порозумілися добре, адже Полін виросла в такому ж замку, тільки за 40 км звідси.
«Мене особливо захоплює те, що ми вирощуємо виноград за біодинамічними методами, —перше, про що говорить Полін на сонячному пагорбі. — Маємо справу із рівновагою, реальними ритмами природи, поєднаними із практиками органічного виробництва. Це постійне дослідження для покращення життя лози».

Навколишні фермери вважають, що вигідніше виробляти солодкі та напівсолодкі вина. Вони продаються жвавіше. Les Vins DOMAINE du CLOSEL історично робили те саме, але з 90-х років перейшли переважно на білі сухі вина. Прагнуть підкреслити унікальність.

Фото: Роман Протасевич
Фото: Роман Протасевич

Їхні виноградні схили на 130 га овіюються морським вітром, часто лягає туман — завдяки таким умовам формується специфічний грибок, що висушує ягоди з великою концентрацією оригінального соку.
Загалом цього року винограду тут зберуть достатньо, врожаєм задоволені. Вино буде якісне.

На ділянках працює троє постійних працівників. «Лише на інтенсивні періоди обрізання, збирання наймаємо собі ще 10 помічників», — розповідає Полін.

Тривалість життя тутешніх виноградників 40-70 років. Якщо не потерпають від хвороб чи шкідників, дають гарні плоди і по 150-200 років. Для оновлення ділянок саджанці додають з різних місць, щось придивляються і у сусідів. Намагаються урізноманітнювати насадження, а не клонувати однакові.

Шато — це бізнес чи хобі?

У місцевому шато не люблять трафаретів і одноманітності. На подвір’ї замку якимось дивним чином уживаються грубезні столітні дерева і тендітні цикламени, пафосні вази-клумби і простенькі собі гуси, що ґелґочуть на моріжку. На сучасних лавочках можна дочекатися, коли до старезного ставка повернеться вода з сусідньої Луари.

Фото: Роман Протасевич
Фото: Роман Протасевич

Дочка першого місцевого інвестора переробила класичний симетричний сад, де все виструнчувалося під лінійку, на хаотичну привабливість. Цей стиль підтримує і нинішня власниця.

Утримувати старовинну маєтність дуже дорого, зізнається Полін. Існують спеціальні організації, які стежать, щоби історична культурна спадщина не зіпсувалася. Для ремонту чи переробки найменшого елементу треба викликати професійного консультанта, дизайнера, архітектора і добирати виключно натуральні фарби, матеріали, відповідні моделі. Тож щоби підтримувати таку господарку, треба обов’язково вести якусь економічну, бізнесову діяльність. Маєток виживає завдяки винограду, вину і туристам.

«Ми точно не мільйонери, особливих надприбутків не маємо, але за рахунок діяльності шато власне нормально живемо», — розповідає Полін.
Вочевидь, містечку з таким сусідом теж непогано. Навпроти шато є пристойна сувенірна лавка і затишний ресторанчик із класною їжею. З його вікон видно церкву Х сторіччя, старезний годинник якої щогодини відбиває вже новітній час.


Ірина Садова, AgroPortal.ua