Виростити екзотику: на Львівщині розвивають унікальну бананову ферму

27 квітня 2024, 05:57 2420

За 10 км від Львова у селі Липники розташована унікальна бананова ферма. Її власники — подружжя Андрія та Надії Трушів. Перших відвідувачів вони почали приймати за місяць до початку карантину, пов’язаного з пандемією СOVID, а потім свої корективи внесла війна.

Та попри всі складнощі, родина продовжує працювати та розвивати ферму. Сьогодні у теплицях ростуть банани, лимони, мандарини, апельсини, барбадоська вишня, папая, маракуя, гранат, інжир, лавровий лист, кориця, фікуси та інші екзотичні рослини. Цій справі передувало вирощування печериць, салатів, руколи, кінзи — урожай продавали у ресторани. Але Андрій завжди мав бажання вирощувати щось унікальне, і в цьому його підтримав батько — Ярослав Труш.

Надія Труш, співвласниця бананової ферми

Побачивши передачу про українського вченого, який вивів сорт лимона Київський великоплідний, я запропонувала поїхати до нього. Побачене нас приємно вразило, ми надихнулися. Батько Андрія із задоволенням переключився на цю справу, вивів свої сорти помідорів, персика, згодом почав вирощувати банани та папаю. Тож без нього ми б не втілили свій задум у життя. Це спочатку була як бізнес-ідея, але ми точно не мали стільки знань, ми й зараз вчимося, а от знання батька нас дуже підтримують.

Перші саджанці родина придбала у цього ж ученого, потім були спроби замовити саджанці в Україні, за кордоном. Не завжди були вдалі випадки, але бажання знайти й виростити щось оригінальне все ж таки переважило. Тож сьогодні теплиці бананової ферми знаходяться на 10 сотках. Перша була схожа на термос-теплицю, але дещо модернізована на сучасний лад.

«Наступну теплицю ми більше планувати під банани, папаю, оскільки вони доволі високорослі й потребують більше світла. Тож друга теплиця у нас в іншому стилі, тут ми постелили теплу підлогу і встановили тепловий насос», — пояснює Надія.

Вона додає, що основа для вирощування банана — багато світла і тепла. Має значення перелив.

«Найбільший банан у нас висотою 5,2 м. Купуючи його, я знала, що найвища точка нашої теплиці — 5,2 м, а він мав бути 4 м заввишки. Та, чесно кажучи, йому так умови підійшли, що якби теплиця була на 8 м, то й він був би таким. Тож ми його обмежуємо, ріжемо, адже він зависокий. Цей сорт називається Айс Крім, він справді разюче відрізняється від інших. Найменший банан у нас tiny, у нього є теж своя специфіка, адже карликові сорти більш вибагливі у вирощуванні й ростуть повільніше», — розповідає власниця ферми.

Екзотика на підвіконні

Виростити вдома цитрусові сьогодні не є проблемою. Головне — дотримуватись певних умов, а це на 80% — розташування рослини. 

За словами Надії Труш, як і все живе, цитрусові схильні до хвороб. Одна з найпоширеніших — коли листочки стають липкими. У природі таким чином лимон чи інший цитрус заманює запилювачів, у теплицях же такої потреби немає, але пам'ять у рослин залишається. Їх потрібно мити водою з господарським милом, щоб не допустити подальшого розвитку цієї хвороби. 

Також рослина може захворіти від надмірного переливу, особливо лимон. Потрібно памятати, що лимон у природному середовищі росте в кліматі, де немає рясних дощів.

У топі продажів — саджанці лимона

«Коли клієнти бачать наші лимони, то, безумовно, в першу чергу купують саме їх. Також популярними є інжир та кава. Є люди, які люблять щось постійно вирощувати, вони мають майже весь наш асортимент, тож усі саджанці продаються. Здебільшого беруть для дому. Тим, хто має неопалювану теплицю, я завжди раджу вирощувати інжир. Він прекрасно зимує в холоді, плодоносить, і можна зібрати врожай тричі на рік. Йому не так страшна зима, як весна із різким похолоданням. Це дуже недобре для будь-яких рослин, які ростуть на вулиці», — продовжує підприємиця.

З теплиці до столу: виробництво лікерів та джемів

Власники ферми з урожаю, зібраного в теплицях, виготовляють та продають свої крафтові лікери — банановий і лимончелло, а ще роблять банановий та лимонний джеми. Єдині плоди, які вони продають, — це папая, але й масштаби врожаю в неї не такі великі, щоб постачати до магазинів. Вирощувати у такій кількості, зважаючи на всі умови, зокрема температурні, які необхідно забезпечити рослині, зараз економічно невигідно. Коли є папая, фермери повідомляють про це в Instagram, вказують ціну і зазвичай продають її за 5 хвилин. 

Надія Труш, співвласниця бананової ферми

Жодних планів на майбутнє не будуємо, чекаємо закінчення війни та нашої перемоги. Коли ми відкривалися, планів було вище голови, зараз це все не має сенсу. Робимо те, що робимо. Сьогодні пробуємо бананово-сметанкове тірамісу — це наша новинка.

За емоціями — на бананову ферму

Бананова ферма на Львівщині завжди рада відвідувачам, їх тут приймають протягом року. Але перед приїздом власники радять попередньо записатися.

«Наші клієнти — здебільшого школи, дитячі садочки, найменшими у нас були дворічні дітлахи з приватного садочка. Зараз багато гостей приїжджають через турфірми Дніпра, Запоріжжя, а також ВПО, які в нас проживають. Коли на вулиці тепло й сонячно — людей багато. Коли прохолодно — звичайно, менше, хоча в наших теплицях температура +38-40°С», — розповідає співвласниця ферми. 

Вхідний квиток для дорослих коштує 200 грн, дитячий — 150 грн. Екскурсії проводяться за попереднім записом


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua