Цукрозамінники – чи корисно. Як обрати здоровий продукт?

01 жовтня 2022, 07:18 5383

Тенденція до зменшення споживання цукру в раціоні харчування спостерігається у суспільстві вже понад 50 років. Згідно з низкою досліджень, до цього призводить здебільшого головна проблема здоров'я людини у ХХІ столітті — цукровий діабет, який, зокрема, можна контролювати за допомогою дієти, що передбачає зниження вживання цукру.

Відмовитися від цукру складно, оскільки він стимулює у мозку вироблення гормону радості — серотоніну. Хорошою новиною для ласунів є можливість використання його альтернативних варіантів — замінників цукру.

Цукрозамінники — речовини та хімічні сполуки, що надають харчовим продуктам солодкий смак і вживаються замість цукру та близьких йому підсолоджувальних продуктів. Цукрозамінники зазвичай мають меншу калорійність у порівнянні з калорійністю цукру, необхідного для досягнення тієї ж інтенсивності солодкого смаку.

У світі є два види замінників цукру. Частина з них шкідлива для організму, і використовувати їх у промислових масштабах не рекомендується. Інша частина має ряд сприятливих характеристик і використовується не тільки як заміна цукру, але і може позитивно впливати на організм людини.

Синтетичні (ненатуральні) цукрозамінники однозначно шкідливі. Вони порушують мікрофлору кишечника, кислотну рівновагу крові та провокують запалення. До них належить аспартам (сукралоза), ксиліт, сорбіт.

Сорбіт (сорбітол) — органічна сполука, шестиатомний спирт. Має солодкий смак.

Сорбіт часто застосовується як замінник цукру, його можна зустріти в дієтичних продуктах та дієтичних напоях (наприклад, жувальній гумці без цукру). Речовина є харчовим низькокалорійним підсолоджувачем. У сучасній косметиці сорбіт використовується як загусник, також вважається важливою хімічною речовиною для біопалива з рослинної біомаси.

Сорбітол має яскраво виражену проносну дію, що збільшується пропорційно прийнятій в організм кількості, і застосовується як проносний засіб для лікування запорів у проносних препаратах у вигляді шоколадок і цукерок.

Сорбітол можна використовувати як проносне при пероральному прийомі. Вживання великої кількості сорбіту може призвести до болю в животі, здуття живота, діареї (від легкої до тяжкої). Надмірне споживання сорбіту призводить до важкої діареї, що викликає ненавмисну втрату ваги або навіть потребує госпіталізації. Вживання великих кількостей сорбітолу може посилити синдром подразненого кишечника та викликати порушення всмоктування фруктози.

Найбільш безпечні замінники цукру — еритрит і стевія

Порівняльні характеристики популярних цукрозамінників


Стевія та еритрит відрізняються відмінними харчовими якостями за незначних мінусів і однаково підійдуть замість цукру під час приготування солодких страв і напоїв. Однак стевія містить більше корисних для здоров'я нутрієнтів, ніж еритрит.

Стевія — найпопулярніший і найбезпечніший замінник цукру. Чому?

Стевія (Stevia Rebaudiana), ще відома як медова трава, дворічник солодкий — субтропічний трав'яний багаторічний чагарник середньої висоти, що має листя 2-3 см завдовжки та мініатюрні квітки білого кольору. Рослина стевія належить до сімейства Asteraceae, до якого також належить ромашка та амброзія.

«Солодка трава» має сильні антиоксидантні властивості й ефективно бореться з вільними радикалами.

Стевія здатна підвищувати активність клітин підшлункової залози та чутливість клітин до інсуліну, одночасно стимулюючи синтез та використання інсуліну. Надзвичайно корисний продукт при цукровому діабеті ІІ типу.

У Японії штучні підсолоджувачі повністю заборонені, тому там медицина давно цікавиться стевією як натуральною альтернативою. Декілька проведених японськими вченими досліджень також підтвердили безпеку цього продукту.

Проте стевія не рекомендується людям, які вживають ліки з протигрибковою дією.

Що входить до складу стевії?

До хімічного складу листя стевії, а саме його цінують медики та дієтологи, входять вітаміни А, D, F, рутин, ніацин, аскорбінова кислота, ефірні олії та клітковина, а також мінеральні речовини: калій, фосфор, цинк, магній, кальцій, селен, залізо та кремній.

Корисні властивості стевії

Трава стевія широко застосовується в медицині та харчовій промисловості, оскільки нормалізує артеріальний тиск, знижує рівень цукру в крові, покращує травлення, має антибактеріальні властивості, допомагає при алергічних хворобах, цукровому діабеті та ожирінні, підвищує імунітет. У харчовій промисловості високо цінується за якісну альтернативу цукру.

Дбаючи про споживачів, виробники харчової промисловості часто використовують різні підсолоджувачі. Шполянський завод продтоварів розробив одну із найширших лінійок асортименту продукції без цукру. На запатентованій особливій суміші з фруктози та стевії під торговою маркою «Жайвір» завод виготовляє такі солодощі:

  • халву;
  • козинаки;
  • грильяжі;
  • шоколадні горіхові батончики.

Вся продукція цієї лінійки маркується біло-зеленою позначкою, а також «стрічкою», на якій написано «Фруктоза і стевія».

Солодощі на стевії та фруктозі підходять не тільки людям, які страждають на цукровий діабет, але й усім тим, хто прагне контролювати рівень споживання цукру або бореться із зайвою вагою. Ця категорія товарів зазвичай знаходиться на окремих продуктових полицях зі спортивним чи дієтичним харчуванням.

Придбати корисні солодощі без цукру бренду «Жайвір» від Шполянського заводу продтоварів можна в таких супермаркетах: «АТБ-Маркет», «Новус», «Варус», «Лоток», «Коло», «МегаМаркет» та ін.