Від буйволів до теплиць. Як невелика ферма розвиває переробку та опановує нові напрями

17 грудня 2023, 05:50 5488

Ферма Buffalo Village на Вінниччині була створена незадовго до початку повномасштабного вторгнення. Сама ідея полягала у заснуванні такого собі буйволиного села, де буде велике поголів’я цих тварин. Звідси й назва ферми. Буйволи стали першими її мешканцями, та згодом з’явились ще й кози, коні, вівці, свині та різна птиця.

«Наша ферма значно розширилась з моменту відкриття. Кожен вид тварин має своє помешкання, свою територію. Вони розміщені так, щоб не заважати одне одному, у них достатньо місця для випасу. Буйволи у нас вже два роки, всі інші тварини завезені тільки навесні. Плануємо розвиватись далі, для цього закуповуємо якісне поголів’я в Європі. Ми прагнемо розвинути ферму, яка буде вирощувати якісних тварин, для цього беремо племінне поголів’я, щоб потім збільшувати його і цим самим розвивати наш регіон», — розповідає AgroPortal.ua менеджер проєкту Антоніна Коренюк.

Мати тварин високої якості й, відповідно, виробляти високоякісну продукцію — це те, чого прагнуть в Buffalo Village. Проте, за словами Антоніни Коренюк, в Україні дуже складно знайти якісне поголів’я. Багато тварин потрібного сегмента перебувають на окупованій території або ж взагалі знищені внаслідок воєнних дій. 

Молочний напрям: унікальність у сирах з буйволиного молока

Зараз на фермі працює близько 20 людей. За переробку молока відповідає сировар. Переробку м’яса поки що не запустили, тож за процесом забою та подальшого розділення м’яса теж закріплена одна людина. Всі інші — ветеринар та фермери — доглядають, годують та прибирають за тваринами. Є ще тренер, яка дресирує молодих коней, щоб на них можна було кататися. 

Асортимент продукції власного виробництва на Buffalo Village різноманітний і постійно поповнюється новими позиціями.

propData.content.image
Антоніна Коренюк, менеджер проєкту Buffalo Village

Молоко у нас дають кози та буйволиці, ми його переробляємо. Буйволиного молока ви не зустрінете у Центральній Україні, це більше на Закарпатті. Сири виготовляємо тверді, напівтверді, розсільні, їхній смак відрізняється від сиру з коров’ячого молока. З козиного також виробляємо йогурти, сири тверді та розсільні. Ми працюємо на якісних заквасках, з певною періодичністю здаємо аналізи, тобто дбаємо, щоб наша продукція була не тільки смачною, а й корисною.

М’ясний напрям: запуск переробки

Щодо м’ясного напряму, то у Buffalo Village лише планують запустити переробку: виготовляти джерки, баструму, в’ялене м'ясо — це все з баранини. Свинок сальної породи венгерська мангалиця будуть переробляти на смалець та сало. Наразі ж продають м'ясо розділене, окремими частинами. Реалізація відбувається через соцмережі та методом «сарафанного радіо». Але в планах — розвиватися та вийти з продукцією на більший ринок.

За словами Антоніни Коренюк, з м’яса найбільш популярні серед покупців каре ягнятини, вирізка, лопатка та стегно. Ще полюбляють перепілок, вони дуже соковиті. По молочці — качокавалло в паприці, в перці із шафраном, твердий сир том, сирні кульки лабне, моцарела, качотта, пекоріно з перцем. Також вже є сформовані сети, або ж можна зробити за індивідуальним замовленням і під бажаний бюджет. 

«Щодо новинок, ми ще хочемо спробувати розробити сирну продукцію для дітей, щоб там були не лише сирки. Також джеми власного виробництва зі своєї сировини. Звісно, м’ясна продукція, це і переробка — джерки, хамон, сиров’ялене м'ясо сухої витримки, замариновані стейки. А ще квашення, овочі у нас цьогоріч були, тому плануємо продавати квашену капусту», — ділиться планами Антоніна Коренюк.

Не тваринами єдиними: органічне овочівництво та ягоди 

Окрім тваринництва та виробництва сирів на фермі Buffalo Village займаються ще й вирощуванням екологічно чистих овочів. 

propData.content.image
Антоніна Коренюк, менеджер проєкту Buffalo Village

Зараз ми живемо в такому світі, де все дуже забруднене. Йдучи до магазину, ніхто не знає, що ми купуємо. А зважаючи на те, що зараз триває війна, і регіон, де найбільше вирощували овочів, у окупації, то наш ринок дещо стиснутий у цьому плані. Тож овочі спочатку вирощували для власних потреб, а коли побачили, що це непогано виходить, то вирішили вирощувати й для інших.

Вона додає, що насправді вирощувати органіку у відкритому ґрунті досить складно: значно впливають погодні умови, не використовуються гербіциди, втрачаються обсяги. Тож компанії на невелику площу землі, близько 1 га, для вирощування органічних овочів довелося залучати багато людей.

Вирощували великий асортимент овочів — помідори різних сортів, два види огірків, баклажани, кабачки, різного виду капуста, солодка кукурудза. Моркву та буряк вирощували на інших площах. 

Крім того, заклали ягідник на ділянці 10 га і висадили часник на площі близько 2 га. Також весною планують висаджувати овочі у відкритому ґрунті.

Виклики воєнного часу

24 лютого 2022 року кардинально змінило всі плани, які будувались на фермі. Певний час навіть не знали, чи варто рухатися далі та вкладати в розвиток кошти. Та зрештою було прийнято рішення працювати далі.


«Ми лише на старті, можливо, не все виходить, але ми стараємось. Зараз скрутний час, і важливо, щоб люди ходили на роботу і отримували стабільну зарплату, а в селі й поготів. Там, де знаходиться ферма, взагалі населення майже вимерло, у сусідньому ситуація краща, там ще функціонують школа, дитсадок. Села розташовані на межі одне з іншим, це зручно для людей», — зазначає Антоніна Коренюк.

Про своїх мешканців на фермі турбуються заздалегідь. На початку війни тут були лише буйволи. Для них по ветеринарії та кормах все було закуплено ще з осені з запасом, тож тварини не відчули кризи в раціоні та лікуванні. 

Зараз, звісно, поголів’я суттєво збільшилось, різні тварини мають різний раціон, але підхід власника ферми залишається такий же — все має бути закуплено наперед, тож запасів повинно вистачити до наступного літа. 

Про плани на майбутнє

«Досвіду у грантових проєктах поки не маємо, але нам це цікаво, ми б хотіли взяти участь. Особливо цікавлять гранти по теплицях, ми саме зараз їх будуємо. Поки не визначились остаточно, що буде: розглядали варіанти щодо зелені, квітів і розсади овочів, які потім вирощувати у себе та продавати», — ділиться планами Антоніна Коренюк.

На весну в Buffalo Village збираються розвинути туристичний напрям. Охочі зможуть приїхати з дітьми погуляти, на території ферми є поні, коні, кізочки, всі вони ручні. Також розглядали ідею проведення майстер-класів, можливо, на Великдень буде такий з розпису писанок. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua