Всі головні новини агроринку на
📲 Телеграм-каналі
Підвищення вартості сировини та скорочення обсягів виробництва азотної групи добрив призвело до стрімкого підвищення цін не тільки в Україні, але і в світі. За таких умов виникає ряд питань, починаючи від дефіциту на ринку і підвищення вартості в найбільш необхідні періоди до розумного використання і оптимізації азотного живлення.
Зрозуміло, що формування врожаю, особливо зернової та олійної групи, значною мірою залежить саме від наявності азоту в ґрунті, але як бути в умовах тотального здорожчання? Чи можливо замінити азотні добрива? Чи можливо взагалі відмовитися від них?
Стандартні технологічні прийоми залишились в минулому. Сьогодні маємо чітке розуміння, що менеджмент живлення має бути економічно обґрунтованим і базуватися на основних принципах 4R:
Сьогодні, найбільш критичною та актуальною є визначеність щодо азотного живлення озимої пшениці та озимого ріпаку.
Давайте порахуємо, скільки нам необхідно діючих речовин, в т.ч. азоту, для формування основної та побічної продукції:
Однак азот в ґрунті – штука цікава. Сьогодні він в доступній легкогідролізованій формі, а завтра він мігрував із вологою в нижні горизонти ґрунту. Тому маємо опиратися на наступні дані:
Для того, аби визначитись, коли вносити азот, а головне – скільки його вносити, маємо розуміти динаміку його накопичення в рослині та критичні фази вегетації, в які азот відіграє ключову роль.
У технології вирощування пшениці озимої виділяють основні періоди застосування азотних добрив:
Найбільш критичними є регенеративне та продуктивне підживлення, ефективність яких має бути максимальною для реалізації генетичного потенціалу.
Це питання риторичне. Для отримання максимального ефекту в нинішніх ринкових умовах дробове внесення – ключовий прийом. Звісно, ефект від даного заходу може бути досить суперечливим, адже засвоюваність добрив залежить від гранулометричного складу ґрунту та його вологозабезпеченості.
Три фактори, які впливають на визначення норм азотних добрив за умови дробового внесення:
У технології вирощування ріпаку озимого виділяють основні періоди застосування азотних добрив:
Звичайно, що вартість добрив змушує всіх замислитися над використанням більш дешевих азотних продуктів, тому в разі прийняття такого рішення варто звернути увагу на те, що основною проблемою ефективності може стати час, необхідний для переходу в доступну для кореневої системи рослин форму.
Беззаперечно азот – це основа, проте сірка – той самий елемент, який може підвищити ефективність засвоєння азотних добрив.
Цей елемент відіграє важливу роль в метаболічних процесах, що відбуваються в рослині, особливо тих, які пов’язані з синтезом білків та процесом повного перетворення азоту від N2 до NО3, і як наслідок, активного споживання цього елементу рослинами.
Поряд з цим можна зазначити і вплив цього елементу на якісні показники урожаю, а саме:
Аби досягти високого рівня споживання, варто мати вірне співвідношення азоту і сірки (N:S), що гарантує високу ефективність засвоєння азоту.
Ні, ні, і ще раз ні. Розглядаючи питання менеджменту основного живлення, ми говоримо про ґрунтове внесення. А позакореневе підживлення під час вегетації (особливо мікроелементами) вирішує інші завдання, а саме:
Сьогодні перед агровиробниками стоїть завдання отримання високої врожайності при збереженні економічної ефективності. Якщо ви прагнете скоротити обсяги внесення азотних добрив, підходити до цього потрібно раціонально. А якщо вам необхідна допомога у визначенні правильних рішень, ви можете звернутися, наприклад, до фахівців із живлення рослин компанії ALFA Smart Agro. Щедрих врожаїв у новому сезоні!
Ігор Бубнов, керівник напрямку мікродобрив ALFA Smart Agro
Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.