Топ-8 найпопулярніших напрямів у ресторанному бізнесі
23 квітня 2025, 07:00 140
Ольга Насонова Ресторанний бізнес в Україні пройшов через справжнє випробування. Найскладніше вже, здається, позаду — ті, хто не витримав тиску, були змушені зачинити двері. Але водночас саме зараз ми бачимо перші ознаки відродження: бізнес починає підійматись із дна.
Падати вже нікуди, начебто, а від дна рости легше. Чимало підприємців на низькому старті або вже стартували в очікуванні швидшого закінчення війни. Ну і весна має свій вплив, зиму пережили — клас!
Що ж будуть відкривати?
- Кафе-бістро невеликої площі, до 300 м². Легкі страви, сніданки весь день, кава та солодощі. Для тих, хто не їсть багато за раз, а тут клюне, там клюне — не смійтесь, деякі так і їдять. Міські кафе для сучасних людей, переважно дівчат.
- Пекарні та хлібні. Їсти хліб раптом стало модним. Хліб на заквасці та випічка вже реабілітовані, можна їсти та не товстіти, а запах випічки — кращий антистрес.
- Азійська кухня, зокрема японська, китайська, вьєтнамська. Попит на Азію не спадав навіть за відсутності носіїв культури, а побалувати рецептори яскравими азійськими смаками — доступна екзотика.
- Комфорт-фуд у різних його проявах, від їдалень до кулінарій та продажу готових наборів. Це їжа на кожен день, яка ніколи не переставала бути актуальною. Українська кухня разом з італійською — флагмани цього руху.
- Великі рекреаційно-готельні комплекси з ресторанами, басейнами та інвестиційними пропозиціями готельної нерухомості. Великий попит на заміський відпочинок зріс ще під час ковіду. А зараз зростанню сегмента сприяє потреба відпочивати десь у межах країни: в горах, біля річок, озер та просто в лісі. Але не під кущами з палатками, а з комфортом і дорого.
- Різноманітні колаборації (от не люблю слово «колаби»), експерименти з присутністю нових страв у звичних меню. Платоспроможна аудиторія хоче нових вражень і смаків.
- Бари. Як відомо, бари бувають пивні, коктейльні та винні. Будуть відкриватись усі ці формати, але у винних не так впевнена. Зірковий час барів наступить у першу ж ніч після відміни комендантської години. Мріємо про це.
- Будуть відкриватись заклади типу «дешево та сердито». Тобто з невисокими цінами, але з більш-менш нормальним продуктом. Кухня — неважлива, задешево все з'їдять. Платоспроможних гостей на всіх не вистачає, час такий.
Ольга Насонова, директорка аналітичного центру «Ресторани України»
Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.