Екологія та що за нею стоїть

12 грудня 2016, 00:00 2373

Моє навчання за напрямком екологія триває протягом семи років. Дослідження та вивчення науки розпочала в Миргородському художньо-промисловому коледжі імені М.В. Гоголя.

Вступивши в Національний університет біоресурсів і природокористування України можливості зросли. Так, перейшовши на третій курс, активно займалася пошуком можливості практики чи стажування за кордоном. Мрія здійснилася, увінчавшись успіхом. 4 квітня 2016 року я і мої колеги здійнялися на літаку в повітря і вже через 1032 милі нас зустрів Цюріх.

Практичне стажування в Швейцарії надала компанія Agrimpuls. Одна з провідних організацій,  що зарекомендувала найкращі умови конкурсного відбору та умов проходження практики. Врахувавши мої побажання, мене було закріплено за фермерським господарством, що займається екологічним (біологічним) вирощуванням великої рогатої худоби. Обрала підприємство саме такого спрямування, через доволі високий відсоток автоматизації, включення у робочий процес десятків методів та технологій, що й роблять його екологічним, відповідно до чинного законодавства Швейцарії.

До моїх обов’язків входило: відбір проб всіх видів кормів та води, що входять в раціон тварин; розрахунок та контроль приготування сумішей для вигодовування корів і телят; знезараження приміщень та боксів, де вони перебувають; підготовка проб до державної біологічної перевірки; участь у процесі заготівлі сіна, де перевірялась наявність та кількість вмісту важких металів у грунті та траві. Крім того я мала змогу, за власної ініціативи та можливостей мого керівника, відвідати міські очисні споруди стічних вод міста Ліхтенштейн, там я ознайомилась з принциповою схемою їх роботи та з приладами експрес оцінки основних показників.

На підприємстві з виготовлення сиру брала участь у визначенні кількості лактобактерій, наявності антибіотиків та відсотковому вмісті жирів. Для цього я застосовувала всі навички та знання з біології, аналітичної хімії, загальної екології, застосування методів та приладів дослідження компонентів навколишнього середовища.

По завершенню практики я зрозуміла всю серйозність ставлення, провідної країни Європи, до екологічного процесу виробництва. Мешканці Швейцарії та прилеглих країн, всі без виключення, знають що стоїть за позначкою «ECO» чи «BIO», а за наявності сумніву, надається експертний детальний висновок про дослідження м’ясної продукції, де зазначено, який за якістю корм споживала дана тварина. Можливість надання такого документу забезпечена роботою системи державного контролю з кваліфікованими спеціалістами, які завжди відкриті для співпраці.

Здобутий досвід на практиці, особисто для мене, безцінний. Завдяки можливостям ВУЗу я отримала знання високого рівня та можливість стажування за кордоном.

Ірина Чергикало, 4 курс, факультет захисту рослин, Національний університет біоресурсів і природокористування України


Финал Всеукраинского конкурса «Лучшая аграрная практика 2016». Голосуем!