Купляти пюре дійсно не має сенсу. Йдеш по вулиці і бачиш, як просто на землі лежать і гниють ті ж абрикоси чи сливи. Я б могла їх закуповувати і переробляти. Але для цього мені потрібне обладнання, а саме котел варочний вакуумний з міксером.
В селищі Диканька, що на Полтавщині, місцева підприємиця Наталія Івженко рік тому відкрила стріт-кав'ярню Famіly та виготовляє в ній авторське крафтове морозиво.
В його основі — фруктові пюре від різних постачальників, проте жінка мріє самостійно їх виготовляти, закуповуючи для цього сировину в жителів громади.
Купляти пюре дійсно не має сенсу. Йдеш по вулиці і бачиш, як просто на землі лежать і гниють ті ж абрикоси чи сливи. Я б могла їх закуповувати і переробляти. Але для цього мені потрібне обладнання, а саме котел варочний вакуумний з міксером.
Саме тому Івженко подала свою бізнес-ідею на грантову підтримку проєкту «Соціальна країна».
«Мій проєкт спрямований на переробку плодоовочевої сировини від жителів Диканської громади на натуральне пюре з подальшим використанням у виробництві не лише крафтового морозива, а й джемів та мармеладів. В рамках проєкту буде створено високоякісну натуральну продукцію під брендом «Диканські смаколики», — зазначає підприємиця.
У разі підтримки цієї ідеї Наталія Івженко впевнена, що зможе покращити добробут населення Диканської громади, адже для такої справи підприємиці потрібно 200-300 кг кожного виду фруктів та ягід.
«Спільно ми зможемо досягти більшого, принести користь місцевій громаді та підвищити стійкість моєї справи», — резюмує полтавчанка.
Для довідки: у 2020 році до фіналу Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України» увійшло село Очканівка Диканської громади Полтавської області. За підсумками онлайн-голосування, воно посіло 3-тє місце і мало можливість захищати свій проєкт з просування продукції СОК «Правильні бджоли» перед членами Експертної ради.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua