У Мізоцькій громаді, що на Рівненщині, працює кооператив із вирощування та переробки ягід.
З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну директор СВК «Українські ягоди» Юрій Гураль пішов добровольцем до лав Збройних Сил України. Незважаючи на те, що директора немає на місці, підприємство не зупинилося.
Підприємство має свої насадження, де вирощує органічну ягоду. Тут діє повний цикл – від вирощування та заморожування до фасування і продажу органічних ягід. Ягоди мають короткий термін зберігання. Якщо впродовж 12 годин їх не реалізувати, продукт стає непридатним до вживання або переробки.
Передовий метод шокової заморозки, що використовує підприємтво, – можливість зберегти цінні властивості ягід. А ще – заробляти у міжсезоння. Цех підприємства складається з шокової камери (глибокої заморозки ягід до мінус 30 градусів) і камери зберігання (до мінус 20 градусів).
Коли я починав, навіть не уявляв, що з цього вийде. А тепер планую розширювати потужності ферми. Вирощувати смородину та малину виявилося цікаво. Я постійно дізнаюся щось нове. Я відпочиваю тут душею. Найбільше люблю процес збору врожаю. Із задоволенням працюю на комбайні. Перші роботи на фермі розпочинаємо в кінці лютого. Робимо обрізку кущів, старих пагонів. Трохи пізніше, на початку весни, косимо міжряддя. Паралельно проводимо профілактичні заходи у боротьбі зі шкідниками та хворобами – це потрібно робити після виходу з зими.
Кооператив працює на експорт. Заморожену ягоду відправляють до міст Дніпро та Харків, де ягода перероблюється на джем для сухпайків, які потім відправляють Захисникам України.
Джерело фото: Рівненська РДА