Для європейців важливо, щоб українська сторона впорядкувала експорт, запровадивши механізм розподілу квоти. Це дозволило б уникнути ситуації, коли з 1 січня кожен поспішатиме вивезти по максимуму.
Про це в інтерв’ю AgroPortal.ua розповіла в.о. голови правління НАЦУ «Укрцукор» Яна Кавушевська.
«Тому українські цукровики і звернулись із пропозицією до Мінагрополітики розподілити квоту на експорт до ЄС пропорційно виробленому цукру, щоб кожен виробник розумів, який обсяг він може гарантовано експортувати. В такому разі вони не поспішатимуть і шукатимуть найкращі можливості для реалізації продукції, а отже, український цукор поїде в ті регіони ЄС, де він дійсно потрібний. Це консолідована позиція цукровиків, які розуміють, що стратегічно від такого підходу галузь виграє», — зазначає вона.
Водночас Яна Кавушевська додає, що в розмовах про цукор європейці часто використовують слово «traceability» — простежуваність.
«Простежуваність гарантує якість товару, прозорість усіх операцій, які пов’язані з його виробництвом та постачанням тощо. Розподіл квоти і ліцензування експорту якраз відповідає цій концепції, оскільки забезпечує простежуваність», — уточнює в.о. голови правління НАЦУ «Укрцукор».
«Ми розуміємо, що цукробуряковий комплекс ЄС — це надскладний збалансований організм, де є фермери, які вирощують буряк, виробники, покупці, трейдери, які спеціалізуються на торгівлі цукром тощо. Він формувався і стабілізувався десятки років. І він має не лише велике економічне, але і соціальне значення для ЄС. І щоб стати частиною цього організму, ми маємо розуміти встановлені правила і підходи та їх дотримуватись», — вказує Яна Кавушевська.