Монголія готується експортувати верблюже молоко, продукція якого вже користується попитом на місцевому ринку.
Запуск заводу з переробки верблюжого молока планується в аймаку Умнугов на півдні країни, пише DairyNews.today.
Основна мета проєкту — підтримка місцевих фермерів, підвищення врожайності та вдосконалення методів виробництва з використанням новітніх технологій.
Як розповів представник компанії Solid Partners, традиційні методи утримання тварин показали свої обмеження. Тому 2023 року в співпраці з ФАО було створено ферму, яка впроваджує сучасні методи доїння та догляду за тваринами. В результаті продуктивність верблюдів зросла до 3 л молока на добу, що є значним досягненням і відкриває можливості для подальшого підвищення продуктивності до 4 л.
Зазначається, що у Монголії близько пів мільйона верблюдів, продукція яких вже доступна на внутрішньому ринку. Виробники активно займаються навчанням та консультуванням фермерів щодо підвищення якості молока та його відповідності міжнародним стандартам, що є запорукою успішного експорту.
Верблюже молоко містить у три рази більше вітаміну С, ніж коров'яче, а за складом наближене до материнського. Вважається, що регулярне споживання верблюжого молока зміцнює здоров’я та знижує ризик різних захворювань.