ООН: Інтенсивне землеробство — одна з основних причин втрати біорізноманіття

26 лютого 2019, 18:30 3125

Кількість видів рослин, тварин та мікроорганізмів, які є основою виробництва продуктів харчування, знижується, і це є суттєвою загрозою продовольчій безпеці людства.

Про це повідомила ФАО у своєму щорічному звіті.

За даними дослідження ООН, у звіті прослідковується два головні меседжі: по-перше, спостерігається тенденція до скорочення переліку продуктів харчування, які використовує людство в якості їжі. З 6 тис. видів харчових рослин лише 9 складають 66% від загального промислового рослинництва. І цей відсоток зростає. Світове виробництво продукції тваринництва має в арсеналі близько 40 видів тварин, м'ясо яких є традиційним до вживання, але лише кілька з них складають левову частку виробництва.

По-друге, багато видів диких рослин та комах, які опосередковано беруть участь у біоценозі з промисловими культурами та тваринами, різко скорочують популяцію. Рослини потерпають найсильніше, близько 1000 видів диких рослин скорочується, поступаючись своєю екологічною нішею рослинам культурним. Те саме, але у меншій мірі, стосується риб та ссавців.

Інтенсивне землеробство, забруднення навколишнього середовища та зміни клімату — названі основними причинами втрати видів.

Також ООН визначила головні виклики, з якими у найближчі 5 років, на думку дослідників, стикнеться людство: це порушення балансу у світі комах та, як наслідок, засилля шкідників; необхідність істотного скорочення користування природним газом; виробництво штучного м'яса, що може мати більше шкоди, ніж користі для довкілля.


Лада-Олександра Антомонова, AgroPortal.ua