Виробництво зерна в Європейському Союзі має зрости наступного року порівняно з урожаєм 2022 року, який значно постраждав від посухи та аномальної спеки.
Про це повідомила консалтингова компанія Strategie Grains, пише «УкрАгроКонсалт».
У своїх початкових прогнозах на врожай 2023 року Strategie Grains прогнозує виробництво м’якої пшениці на рівні 128,7 млн т, що на 2,5% більше у порівнянні зі 125,5 млн т цього року.
Очікується, що виробництво кукурудзи відновиться до 63,7 млн т, що буде на 26% більше порівняно з 15-річним мінімумом 50,5 млн т, зафіксованим у 2022 р.
Виробництво ячменю має збільшитися на 2% — з 51,3 млн т цього року до 52,5 млн т наступного.
«Зростання виробництва в річному обчисленні, яке ми прогнозуємо на 2023 році, ґрунтується на очікуваному поліпшенні погодних умов порівняно з 2022 роком, — йдеться у щомісячному звіті Strategie Grains щодо зернових. — Проте наші виробничі прогнози можуть бути помилковими через більш високі виробничі витрати, особливо на добрива, що може змусити деяких фермерів переглянути свої методи управління культурами».
Посіви зернових у Європі перебувають переважно в хорошому стані, повідомила французька компанія, хоча й зазначила, що пізнє повернення дощів на південний схід Європи завадило посівним роботам.
На поточний сезон-2022/23 консалтингова компанія знизила свій прогноз експорту м’якої пшениці з ЄС до 31,5 млн т з 31,6 млн т минулого місяця і збільшила прогноз імпорту кукурудзи в ЄС на 1 млн т — до 24,2 млн т.
Очікується, що запаси пшениці та ячменю в ЄС наприкінці цього сезону будуть достатніми частково через слабкий внутрішній попит, пов’язаний з падінням економіки, тоді як пропозиція кукурудзи буде збалансована за умови продовження активного імпорту, додали в Strategie Grains.